Zagrebačka policija

Nastavak akcije: Uhapšena dvojica zbog sumnje da su 87 migranata prebacili iz BiH u Hrvatsku

Objavljeno: 09.09.2019. u 21:13

Na području PU zagrebačke uhapšeni su 65-godišnjak i 36-godišnjak, a u toku je intenzivna potraga za 33-godišnjakinjom

FOTO: Arhiv

Zagrebačka policija uhapsila je u ponedjeljak dva hrvatska državljanina i traga za jednom hrvatskom državljankom zbog sumnje da su organizirali krijumčarenje i prijevoz najmanje 87 migranata, a PU Sisačko-moslavačka je zbog sumnje u krijumčarenje migranata uhapsila jednu osobu, dok za jednom traga.

Na području PU zagrebačke uhapšeni su 65-godišnjak i 36-godišnjak, a u toku je intenzivna potraga za 33-godišnjakinjom. Trojku policija sumnjiči za krivična djela zločinačko udruživanje, počinjenje krivičnog djela u sastavu zločinačkog udruženja te protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj te drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

Osumnjičene se tereti da su se izvan ili u sastavu zločinačkog udruženja, povezali sa zajedničkim ciljem sticanja protupravne imovinske koristi te su sukladno prethodnom dogovoru, od početka juna do kraja augusta ove godine, u najmanje 11 navrata organizirali i realizirali krijumčarenje i prevoz migranata, javlja Hina.

Počinitelji su migrante preuzimali na lokacijama u neposrednoj blizini hrvatske granice s Bosnom i Hercegovinom, na području Policijske uprave sisačko-moslavačke i Policijske uprave ličko-senjske, odakle su ih dalje svojim automobilima i kombijima prevozili na lokacije u neposrednoj blizini hrvatske granice sa Slovenijom, i to na područje Policijske uprave istarske i Policijske uprave primorsko-goranske.

Na taj su način protuzakonito prebacili najmanje 87 stranih državljana i ostvarili protupravnu imovinsku korist od najmanje 245 hiljada kuna, navodi MUP RH.

MUP ističe i da su u sklopu istog kriminalističkog istraživanja na području Bosne i Hercegovine policijski službenici danas uhapsili 5 osoba, dok za jednim još tragaju.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije