open-navfaktor-logo
search
Ministarstvo odbrane
Nastavak podrške Republike Turske Oružanim snagama Bosne i Hercegovine
Ministar odbrane BiH Sifet Podžić i ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Nj.E. Haldun Koč i koordinator Agencije za saradnju i koordinaciju – TIKA za BiH Muhammed Unal potpisali su Protokol o saradnji između Ministarstva odbrane i Agencije za saradnju i koordinaciju o donaciji računarske opreme za opremanje kabineta za učenje turskog jezika u Centru za profesionalni razvoj Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. 
12.11.2020. u 12:40
get url
text

Ministar Podžić je tokom susreta iskazao zadovoljstvo upriličenom posjetom i zahvalio se na prilici da u ime Ministarstva odbrane BiH potpiše navedeni protokol, koji će pomoći dodatnom jačanju kapaciteta Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i doprinijeti boljoj pripremi naših pripadnika za nastavak školovanja u obrazovnim institucijama Oružanih snaga Republike Turske.

Ministar je posebno naglasio činjenicu da Republika Turska spada među velike donatore Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH u okviru brojnih projekata, a posebno po pitanju obrazovanja i školovanja pripadnika i kadeta Oružanih snaga BiH. Podžić i Koč su razmijenili informacije vezane i za druge vidove bilateralne saradnje, gdje je istaknut značaj potpisivanja nekoliko sporazuma i protokola koji su u pripremi, a koji će dodatno unaprijediti saradnju u oblasti odbrane dvije prijateljske zemlje.

Sagovornici su se složili u ocjeni da je potrebno nastaviti rad na programu reformi i saradnje sa NATO-om, za što Bosna i Hercegovina ima snažnu podršku Republike Turske. Ambasador Koč je, također, izrazio očekivanja da će potpisivanjem današnjeg protokola, ali i ostalih sporazuma koji se pripremaju, dodatno osnažiti bilateralnu vojnu saradnju i u isto vrijeme biti od velike koristi Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH.

Potpisivanjem ovog protokola Oružanim snagama BiH osigurava se donacija u vrijednosti od 28.706,14 KM, a služit će za nabavku računara sa pratećom opremom, a koji će se koristiti za tehničko opremanje Centra za profesionalni razvoj - Odjeljenja za učenje stranih jezika. Turska agencija za saradnju i koordinaciju – TIKA je kroz svoje dosadašnje djelovanje realizirala mnoge projekte s ciljem podrške ekonomskim i društvenim procesima u svrhu unapređenja saradnje u brojnim sektorima u našoj zemlji, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.