open-navfaktor-logo
search
Nakon ukidanja karantina
Nastavljen veliki porast ulazaka u BiH: Od jučer izdato 435 rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor
Federalni sanitarni inspektori su tokom jučerašnjeg dana na graničnim prijelazima izdali ukupno 435 rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor odnosno ograničenju kretanja van mjesta boravka, i to 313 rješenja o izolaciji, te 105 rješenja za vozače, sedam rješenja za pogranične i 10 za prekogranične radnike, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUIP).
26.04.2020. u 16:30
get url
text

Podsjećamo ove mjere ponovo se provode od 24. aprila, odnosno od ukidanja mjere karantina za građane BiH koji se vraćaju u zemlju.

Od ukidanja mjere karantina, zabilježen je porast broja putnika u prekograničnom prometu na graničnim prijelazima koji su u nadležnosti federalnih sanitarnih inspektora, dodaju iz FUIP-a.

Podsjećamo, jučer su donesena 384 rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor odnosno ograničenje kretanja van mjesta boravka, a direktor FUIP-a Anis Ajdinović jučer je rekao je da je "gotovo za deset puta veći broj osoba koje su ušle u Bosnu i Hercegovinu". U posljednja 24 sata taj broj je još veći.

Po donošenju Odluke Vlade FBiH o mjerama neposredne kontrole određenih proizvoda i usluga od interesa za FBiH kojom je određeno utvrđivanje marži, dežurni tim Federalnog tržišnog inspektorata je i tokom današnjeg dana vršio inspekcijske nadzore benzinskih pumpi, ali i drugih prodajnih objekata. Do ovog trenutka izvršeno je 5 inspekcijskih nadzora, kojom prilikom je utvrđeno sedam prekršaja, što podrazumijeva podnošenje sedam prekršajnih naloga u iznosu od 12.500,00 KM.

- U periodu od 15.3. do 26.4, izvršeno je 287 inspekcijskih nadzora te 182 kontrolna nadzora na benzinskim pumpama, u apotekama i drugim prodajnim objektima. Utvrđeno je ukupno 318 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje ukupno 318 prekršajnih naloga u iznosu od 616.150,00 KM. Kod 182 subjekta nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju, odnosno utvrđeno je da prijave građana nisu bile utemeljene - saopćio je direktor FUIP-a Anis Ajdinović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.