open-navfaktor-logo
search
Sud u Sarajevu
Nastavljeno suđenje Arslanagiću i drugima, iskaze dali svjedoci odbrane
Saslušanjem četvero svjedoka odbrane, danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) nastavljeno suđenje u predmetu Edin Arslanagić i drugi, čiji se akteri terete za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja.
31.10.2022. u 16:02
get url
text

Optužnica uz Edina Arslanagića, bivšeg generalnog direktora "Bosnalijeka", tereti i Šefika Handžića, Hasana Šepu, Aidu Selvić i Jasmina Šepu za inkriminacije koje su, prema tužbenim navodima, počinili kao uposlenici farmaceutske kompanije Bosnalijek d.d. Sarajevo, te firmi - Brštanica d.o.o. Sarajevo i Carpe Diem Sarajevo.

Iskazi svjedoka Asafa Omerčajića, Ismete Bašić, Vahida Alića i i Aziza Kulića, angažiranih od odbrane treće i petooptuženog, fokusirani su na obim i kvalitet usluga Bosnalijeku, koje su realizirane u inkriminiranom periodu od 2005. do 2011. godine putem firmi Brštanica i Carpe Diem.

Svjedoci su u direktnom ispitivanju, odgovarajući uglavnom na upite branitelja treće i petooptuženog, advokata Senada Krehe, potvrdili kako je Brštanica bila angažirana na pružanju ugostiteljskih usluga, uključujući podjelu toplog obroka i lanč-paketa, organiziranje tzv. Cocktail Partya, te održavanje brojnih manifestacija, kojima je, prema navodima svjedoka, prisustvovalo, nerijetko, od nekoliko stotina do 1.500 sudionika.

Prema njihovom kazivanju, Brštanica je 1991. godine preuzela upravljanje restoranom Bosnalijeka, odnosno osobljem koje je vlastiti radno-pravni status i dalje ostvarivalo u sklopu ove farmaceutske kompanije.

VEZANI TEKST - Ispitivanjem vještakinje finansijske struke nastavljeno suđenje Arslanagiću i drugima

Svjedoci su detaljno opisali način na koje su ugostiteljske, odnosno usluge keteringa realizirane, bilo da se radilo o manifestacijama kakve su bile "Dani Bosnalijeka", odnosno "Porodični dan", Malonogometni turnir "Šerif Hrasnica" i "Rafting na Miljacki", ili promocije različitih lijekova i druge vrste poslovnih događaja u organizaciji Bosnalijeka.

U realizaciji takvih događaja sudjelovao i svjedok Omerčajić, koji je za vrijeme studija višekratno angažiran kao ispomoć Brštanici, uglavnom na prijevozu i prenosu opreme i namirnica kao i na radu za šankom, za koje poslove je bio isplaćivan u gotovini.

Ovaj svjedok je ispričao i način na koji je realiziran poslovni aranžman posredstvom firme Carpe Diem, kojoj je kao fizičko lice iznajmljivao mašinu za čišćenje snijega u apartmanskom naselju u Babinom dolu na Bjelašnici, te je, nakon predočavanja, potvrdio autentičnost ugovora o zakupu te mašine, kao i pratećih faktura/poreznih uplatnica.

Istovremeno, opisao je pružanje usluga/održavanje čistoće u spomenutim apartmanima što je, također, realizirano posredstvom Carpe Diema.

Svjedokinja Ismeta Bašić, kuharica u Bosnalijeku od 1985. godine, govorila je o pripremi i podjeli toplih obroka u dvije smjene te lanč paketa za treću smjenu, a što je, osim za uposlenike ove kompanije, bilo osigurano i za službenike osiguranja, djelatnike ambulante i kotlovnice, te radnike drugih firmi i studente, odnosno goste Bosnalijeka.

Dodala je kako u tom pogledu nije bilo ograničenja, te da su ljudi jeli i po dva puta, a da su lanč paketi distribuirani djelatnicima neposredno pred putovanja.

Svjedok Vahid Alić, uposlenik hotela Holday Inn koji je od 1983. do 2008. godine radio kao konobar, a kasnije kao šef osiguranja, naveo je kako poznaje trećeoptuženog Hasana Šepu, redovnog gosta ovog hotela, kao dobrog čovjeka koji je ostavio svijetao trag i za koga ga vežu lijepe uspomene iz vremena opsade Sarajeva.

Nadalje je opisao način na koji je sudjelovao u pružanju usluga keteringa, odnosno pripremi različitih događaja u organizaciji Bosnalijeka, povodom kojih je bio angažiran na pomoći Brštanici, zajedno sa drugim konobarima iz spomenutog hotela.

Svjedok Aziz Kulić, kuhar u Bosnalijeku od 1985. do 2021. godine, govorio je o procesu rada i pripremi obroka u skladu s utvrđenim normativima, te brojnim događajima u i izvan Sarajeva kojima je prisustvovao veliki broj ljudi, navodeći da nikada niko nije imao primjedbi na ugostiteljske usluge.

Istovremeno, naveo je kako su 'dolaskom' Brštanice ugostiteljske usluge unapređene u organizacijskom, kvalitativnom i tehničkom pogledu.

Višesatno ispitivanje svjedoka odbrane povremeno je prekidano prigovorima strana u postupku – optužbe i odbrane, koje su negodovale zbog, kako su naveli, "sugestivnih ili nebuloznih pitanja", odnosno zbog pitanja postavljenih izvan okvira direktog ispitivanja.

Akteri predmeta Arslanagić i drugi terete se za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, pranjem novca, poreznom utajom i krivotvorenjem službenih isprava, te sklapanjem štetnih ugovora, a u vezi s poslovnim aranžmanima kompanije Bosnalijek i spomenutih firmi.

Nastavak suđenja, koje je u fazi dokaznog postupka odbrane, zakazan je za 7. novembar, kada bi trebalo biti nastavljeno saslušanje novih svjedoka odbrane.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.