Nastavljeno suđenje Sefiću: Ponovo saslušavani isti svjedoci, advokati kažnjeni sa 6.000 KM

Objavljeno: 04.09.17 u 13:59 Autor: B. P.

U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je nastavljeno suđenje Sanjinu Sefiću, optuženom da je 10. oktobra prošle godine automobilom usmrtio studentice Editu Malkoč i Selmu Agić, na raskrsnici u blizini Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

FOTO: ARHIV
FOTO: ARHIV

Osim Sefića, na optuženičkoj klupi su i njegova sestra Sara Sefić, te Dino Alić i Amar Salihović, koji se terete da su Sefiću pomogli da pobjegne iz BiH, te Saud Nišić, koji se tereti da je Sari Sefić, Aliću i Salihoviću, pomogao nakon krivičnog djela. On je, prema navodima optužnice, sakrio automobil kojim je ovaj trojac Sefića odvezao na Granični prijelaz Uvac, odakle je pobjegao u Srbiju.

Početak suđenja kasnio je 37 minuta zbog kašnjenja advokata Safeta Medoševića i Rusmira Karkina, zbog čega je predsjedavajući Vijeća Igor Todorivić izrekao 2.000 maraka kazne Medoševiću, dok je Karkin kažnjen sa 4.000 KM.

Kao razlog kašnjenja, Medošević je naveo gužvu u saobraćaju i to što stanuje daleko od suda, dok je Karkin kasnio zbog ročišta na Općinskom sudu, koje je potrajalo duže nego što je planirao.

Svjedokinja Fikreta Hadžiabdić ispričala je kako se 10. oktobra prošle godine, u trenutku saobraćajne nesreće u kojoj su poginule Malkoč i Agić, automobilom vozila sa kćerkom i njeno dvoje djece. Oni su se autom nalazili u krajnjoj lijevoj traci, gdje su na semaforu čekale da se upali zeleno svjetlo, kako bi skrenule prema Američkoj ambasadi. 

- Mahinalno sam pogledala prema djevojkama i vidjela sam kako su se držale za ruke i smijale, te pošle preko zebre. Bila je kiša. Opet sam pogledala u semafor, da bih mogla reći kćerki da krene kada se upali zeleno svjetlo. Onda sam čula da je nešto puklo i djevojke su "odletjele u zrak". Nisam vidjela trenutak kada ih je udario, jer sam gledala u semafor, a kada je puklo, pogledala sam prema tamo da vidim šta bi i vidjela sam dva auta kako su proletjela - kazala je Hadžiabdić. 

Dodala je kako je vidjela jednu djevojku u braon jakni kako leži iza "živice", dok drugu nije vidjela. Prema riječima svjedokinje, ona je otvorila vrata od automobila i krenula da izađe, ali je kćerka povukla za mantil kako i nju ne bi udarilo auto. 

- Krenuli smo preko tramvajske pruge, a iza nas je išao bijeli golf. Kćerka je zaustavila automobil, a ja sam mu povikala da stane i zove hitnu i policiju, ali je on rekao da "nije s njima dobar" i nastavio voziti. Onda sam vidjela kako djevojkama prilazi neki visoki momak. Mi smo okrenule auto i zaustavile ga kod policajca koji je stajao pored policijske kućice i kazale mu da zove policiju, što je on i uradio. Potom smo se odvezle u stan na Grbavici, a kćerka je otišla u policiju da prijavi šta je vidjela - kazala je svjedokinja. 

Odgovarajući na pitanja Sefićevog branioca Kerima Čelika, svjedokinja je kazala da nije vidjela koje je svjetlo bilo na semaforu kada su djevojke pošle da pređu cestu, kao i to da u ostalim saobraćajnim trakama, koje saobraćaju u pravcu Baščaršije, nije bilo drugih vozila. 

Svjedok Goran Perišić je prije svog svjedočenja kazao kako je sa Sanjinom i Sarom Sefić u bližem srodstvu. On je ispričao kako je 11. oktobra 2016. godine oko šest sati ujutro dobio poziv od Sefića da ga čeka na benzinskoj pumpi. Perišić je ispričao kako je Sefića automobilom passat prevezao preko Graničnog prijelaza Uvac, te da je o tome šta se desilo noć ranije saznao tek sutra ujutro. 

- Čim sam čuo šta je bilo, otišao sam u policijsku stanicu i prijavio slučaj - kazao je svjedok. 

Pred Sudskim vijećem svjedočio je i Mahir Suljović, uposlenik Casina Domino u Ložioničkoj ulici u Sarajevu, koji je ispričao da je Sefić kobne noći došao u kasino, u kojem je ranije bio zaposlen, te od njega tražio fiksni telefon. 

- Sanjina sam znao odranije, jer je prije radio u kasinu, dok je njegov otac Jasmin Sefić moj poslovođa. Dao sam mu telefon, jer ga mi inače koristimo. Vidio sam da je uznemiren, kretao se po kasinu sa telefonom, nervozno je pričao, ali ne znam koliko poziva je obavio i s kim je razgovarao. Kad je završio sa telefonom, od mene je tražio da mu pozovem taksi - ispričao je Suljović, te dodao da Sefić za to vrijeme nije kockao na aparatima. 

Benjamin Čerkez svjedočio je o tome kako se kobne noći šetao sa djevojkom kod Historijskog muzeja, te da su pješačili prema tramvajskoj stanici kod Američke ambasade. On je ispričao kako je padala kiša i da mu je pogled bio usmjeren prema Ambasadi. 

- Čuo sam tamno auto kako je "puklo", te kako ide prema Marijin Dvoru. Nisam znao o čemu se radi, mislio sam da je do auta. Nazvao sam policiju i pogledao prema glavnoj ulici te tri ili četiri metra od mene vidio djevojku kako leži u čudnom položaju. Ukinuo sam poziv i odmah pozvao hitnu. Prišao sam djevojci, nije davala znakove živote. Pogledao sam na glavnu cestu i vidio još jednu kako leži kod bankine. Ona je, za razliku od prve, ležala normalno na boku, ali kada sam prišao, vidio sam da joj krv curi iz usta i nosa i nisam primijetio da je davala znakove života - kazao je Čerkez.  

Dodao je da nije vidio koje svjetlo je bilo na semaforu, te da je po cesti bilo i dijelova automobila. 

Svjedokinja Azra Draganović kazala je kako se te noći vraćala kući, te kada je automobilom došla do Importanne centra, primijetila je gužvu. 

- Vidjela sam sa desne strane djevojku kako leži, a kada sam izašla iza auta vidjela sam i drugu. Prva djevojka, koja je bila u desnoj traci, uopće nije davala znakove života. Druga, koja je bila na trotoaru iza bankine, bila je živa. Ležala je na boku, a pored nje je stajao momak i pokušavao razgovarati sa njom. Nazvala sam policiju, a u tom momentu je došla i Hitna pomoć. Prvo su odvezli djevojku koja je još bila živa - kazala je Draganović. 

Prema riječima svjedoka Mirsada Polje, koji se nalazio na stanici ispred Zemaljskog muzeja, čuo se tupi udar, a onda je pored njega prošlo tamno auto, a za njim i golf. 

- Vidio sam ta dva auta, od kojih je golf bio udaren. Prvo sam mislio da su se sudarili, pa se "ganjaju", a onda sam 50-ak metara dalje ugledao gužvu. Kada sam došao tamo, Hitna je već odvukla jednu djevojku, a druga je ležala sva polomljena u čudnom položaju - ispričao je svjedok. Odgovarajući na pitanja člana Vijeća, Poljo je kazao da su sa tamnog automobila "visili" dijelovi. 

Otac prvooptuženog Sanjina Sefića Jasmin Sefić, ispričao je kako ga je sin nazvao prije nesreće i rekao da kaže majci da postavi sto za večeru i da kreće kući. 

- Oko 23 sata Sanjin me opet nazvao i rekao da je imao udes i da je udario čovjeka. Rekao sam mu da dolazi kući i da idemo u policiju da vidimo šta i kako dalje. Zvao sam bivšeg prijatelja koji radi u SIPA-i da vidim gdje da idem i šta da radim, bio sam izgubljen. On mi je kazao da idem u prvu policijsku stanicu i sve prijavim - kazao je Sefić. Dodao je da mu je poslije toga Sanjin poslao poruku da se nalazi kod druga, a Sara je bila u gradu sa momkom. 

- Bio je "lud" kad smo pričali na telefon. Razgovor je trajao oko minutu. Poslije toga se nismo više čuli i mi nismo znali gdje je. Sutra oko osam navečer smo se opet čuli i rekao mi je: "Tata, nebitno gdje sam, odlučio sam da se predam, čut ćemo se kad dođem u policijsku stanicu". Cijelu noć sam proveo u policiji, gdje sam pristupio dobrovoljno da vidim kako da to što prije riješimo. Obavijestio sam ih da će se Sanjin predati, jer sam ga zamolio da to uradi, a tako se i završilo. Dobio sam SMS poruku da nazovem broj da se čujem sa sinom, nazvao sam i rekli su mi da se Sanjin predao. Tek tada sam saznao da je u Novom Sadu - ispričao je Sefić. On je kazao da njegova djeca nisu ološi niti narkomani, te da je zbog svega ovoga cijela porodica "razapeta". Osim toga, Sefić se izvinio porodicama Malkoč i Agić zbog smrti djevojaka. 

Sljedeće ročište zakazano je za 13. sptembar.