Nastavljeno suđenje u predmetu "Holiday Inn": Svjedočili zakupci parkinga ispred hotela

objavljeno: 05.06.2017. u 15:16

Svjedočenjima Džanine Miljković, Suada Šahinovića i Dijane Džaferović danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) nastavljeno suđenje Alenu Čengiću, Adnanu Hadžibajriću, Mehmedu Puškiću i Adisu Skorupanu u slučaju "Holiday Inn".

Svjedoci su ispitani u vezi s korištenjem, odnosno iznajmljivanjem otvorenog parkinga ispred hotela Holiday, te o sklapanju ugovora, načinu plaćanja zakupnine i drugim detaljima iz tog ugovornog odnosa.

Naime, svjedoci su potvrdili da su potpisali ugovore o zakupnini otvorenog parking prostora za vlastite automobile u visini od 50 KM na mjesečnom nivou sa tadašnjim P. D. "Holiday Resort" d. o. o., a kasnije sa stečajnim upravnikom.

Svjedoci su naveli da su iznos zakupnine uplaćivali u kancelariji - blagajni u prizemlju hotela (iza recepcije) u gotovom novcu te da su u prvo vrijeme dobijali nota-račun, a poslije i fiskalni, kao i da su se uplate u svrhu zakupnine mogle vršiti i putem transakcijskog računa.

Istovremeno, svjedoci su potvrdili autentičnost vlastitih potpisa na zaključenim ugovorima, nakon što im je te akte predočila zastupnica optužbe, uključujući i priznanice u vezi s izmirenjem zakupnina, ali se nisu mogli sjetiti da je neko od optuženih prisustvovao potpisivanju tih ugovora.

Budući da se kao zakupodavac na ugovorima navodi ime optuženog Hadžibajrića, on je reagirao negirajući da se radi o njegovom potpisu.

Kako je optužba najavila, dokazni postupak u ovom predmetu bit će nastavljen i na narednom ročištu ispitivanjem svjedoka na okolnosti tačke 1. optužnice (porezna utaja).

Optužnica aktere ovog slučaja tereti da su od juna 2014. do juna 2015. godine počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima porezna utaja, ugrožavanje sigurnosti, teška krađa, oštećenje tuđe stvari i organiziranje otpora.

Usto, optužnicom Tužilaštva KS prvooptuženi Čengić se zajedno s Senaidom Didikom i Kemalom Elkezom tereti za navođenje na prostituciju. U vezi s tim krivičnim djelom Didik i Elkez su, u međuvremenu, potpisali sporazum s Tužiteljstvom koji je na razmatranju u KSS-u.

Naredno ročište u ovom predmetu zakazano je za 15. junI.