Nastavljeno suđenje Vikiću i ostalima: Herenda ubio zarobljene vojnike JNA

Objavljeno: 07.12.17 u 19:56

Nedžad Herenda ubio je zarobljene vojnike Jugoslovenske narodne armije JNA, kazao je zaštićeni svjedok Državnog tužilaštva “A”, na suđenju za zločine počinjene u sarajevskom Velikom parku.

Dragan Vikić ispred Suda BiH FOTO: ARHIV
Dragan Vikić ispred Suda BiH FOTO: ARHIV

Svjedok “A” je ispričao, da je zajedno s Davorom Matićem i Edinom Jusićem, zarobljenike doveo kombijem iz policijske stanice Novi Grad do Doma policije u Sarajevu. Tu ih je, kako navodi svjedok, iz kombija “kao stoku” izveo Nedžad Herenda.

- Ispred Doma policije ima jedna podzida. Tjerao ih je da je preskoče, a kako su jedan po jedan preskakali zid, tako ih je Herenda ubijao. Gledao sam to s oko dva metra udaljenosti. Sa mnom je tada bio i Davor Matić, s kojim sam kasnije ‘Golfom dvojkom’ otišao nazad u Švrakino selo - kazao je svjedok “A”.

On je dodao da je na poziv komandira policijske stanice Novi Grad, otišao u policijsku stanicu, gdje je zajedno s još pet šest ljudi dobio zadatak da zarobljene vojnike JNA prevezu do Doma policije.

-Mi smo bili smješteni u jednoj kotlovnici na Švrakinom. Znam da je došlo naređenje od Namika, šefa policijske stanice Novi Grad, da ih vodimo. Kada smo došli u stanicu, vojnici su vezanih ruku uvedeni u kombi. Bili su udarani u stanici, vidjelo im se na licu- tvrdi svjedok “A”.

On je naglasio i da ih je na putu od policije u Novom Gradu do Doma policije u kombiju, sve vrijeme udarao Edin Jusić.

Za zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen u sarajevskom Velikom parku optuženi su Dragan Vikić, Jusuf Pušina, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić. Optužnica ih tereti da su, kao pripadnici policijskih i sigurnosnih struktura, bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika JNA iz transportera koji je bio u kvaru i nalazio se na području sarajevskog naselja Dobrinja.

Nakon toga su zarobljenici odvedeni na lokalitet Velikog parka, gdje su ubijeni rafalnim pucanjem iz vatrenog oružja, u čemu su učestvovali optuženi Uzunović, Čovčić i druge osobe, navodi se u optužnici.