Nastavljeno suđenje Zukiću: Molbu za posao potpisali uposleni u u kadrovskoj službi

objavljeno: 16.04.2018. u 12:30

Saslušanjem svjedoka Amire Levente, Ajdina Hamze te Zijada Durme, uposlenika Elektrodistribucije u Sarajevu, danas je nastavljeno suđenje Amiru Zukiću i ostalim optuženim u predmetu Bosna.

Tri svjedoka Tužilaštva KS saslušani su na okolnosti njihovog zapošljavanja u Elektrodistribuciju Sarajevo koja su provedena bez konkursa, a u vijeme dok je na funkciji izvršnog direktora u Elektroprivredi BiH bio Esed Džananović. Zanimljivo je, svjedoci se uglavnom nisu mogli sjetiti kada su predali molbe i dokumentaciju za posao i koje su to dokumente predali.

Leventa je ispričala da je posao u Elektrodistribuciji dobila na osnovu prijave koju je poslala 2015., ali je prijavu – molbu umjesto nje, potpisao njen suprug. Nakon što je predala dokumentaciju za posao pozvali su je iz kadrovske službe i kazali joj kako joj fali jedan dokument, onaj o radnom iskustvu. Ona je spomenuti dokument predala naknadno.

Svjedokinja je rekla da ne poznaje optuženog Eseda Džananovića, bivšeg izvršnog direktora u Elektroprivredi BiH te da nikada s njim nije kontaktirala i da ga prvi put vidi danas u sudnici. Ona je rekla da je završila Srednju strukovnu školu u Širokom Brijegu, a da je prije toga radila kao frizerka. Ispričala je da je radila i u "Konzumu" i parfimeriji "Didaco".

Drugi svjedok Hamza Ajdin, također je potvrdio da je na osnovu molbe zaposlen u Elektrodistribuciju, a prije toga je u ovoj instituciji obavio pripravnički staž. On je ispričao da je predao nepotpisanu molbu za posao i da je naknadno pozvan da je potpiše i dostavi potrebnu dokumentaciju. Dokumente je predao ali molbu za posao nije potpisao. Na koncu, njegovu prijavu, rekao je svjedok, potpisao je neko u kadrovskoj službi Elektrodistribucije.

Hamza je kazao da poznaje Džananovića desetak godina jer je kao elektromonter često postavljao i popravljao stvari u njegovoj kući te da ga je jednom pitao hoće li biti primanja u Elektroprivredi BiH. Džananović mu je navodno tada kazao da je Vlada zabranila nova zapošljavanja te da će ukoliko nešto bude, o tome biti obaviješten.  Istakao je i da je za zaposlenje pitao svog komšiju Asima Sarajlića.

Hamza je rekao da mu nije poznato da je Džananović urgirao za njegovo zaposlenje. I ovaj svjedok, po zanimanju mašinski tehničar, završio je prekvalifikaciju za elektromontera u Širokom Brijegu.

Durmo je ispričao da je završio Fakultet sporta i tjelesnog odgoja ali i Elektrotehničku školu u Sarajevu  u kojoj je dobio zvanje elektromontera. On je istaknuo da je njegov otac Fahrudin dugogodišnji uposlenik Elektrodistribucije te da je on u nekoliko navrata predavao molbe za posao u njegovo ime.

Svjedok je ispričao da je staž obavio u firmi BPS inžinjering prije nego što je 2016. godine počeo raditi u Elektrositribuciji Sarajevo.

Tužilaštvo je potom prezentiralo izjavu koju je Durmo dao tokom saslušanja kada je rekao da mu je veza za posao bio Ibro Berilo, načelnik općine Trnovo. Tada je sam svjedok ispričao da nije imao potrebno iskustvo te da mu je Berilo sredio papir uz pomoć kojeg je dokazao da ima potrebno iskustvo i koje je priložio uz svoju molbu za zaposlenje.

Svjedok Durmo je pak danas ustvrdio da je imao iskustvo, te je dodao i kako je u Tužilaštvu KS izjavu dao pod pritiskom i da im je prijećeno.

- Vršen je pritisak na nas. Traženo je da kažemo jesmo li dali pare za zaposlenje. Nije mi bilo ugodno, isprepadani smo, rečeno nam je da ćemo biti zatvoreni – rekao je Durmo.

Nastavak suđenja u ovom slučaju planiran je za 23. april kada će se saslušati još četiri svjedoka Tužilaštva KS.