open-navfaktor-logo
search
Irak
Nastavnik od "kalašnjikova" napravio muzički instrument
Majid Kazim je od naprave za ubijanje napravio instrument koji šalje poruku mira
23.09.2019. u 15:08
get url
text

Nastavnik muzičke kulture Majid Kazim je svoju automatsku pušku AK-47 ("kalašnjikov") pretvorio u žičani muzički instrument kojim šalje poruke mira svijetu iz Iraka koji već decenijama grca u nasilju i sukobima, javlja Anadolu Agency (AA).

Nastavnik iz Bagdada je iskoristio svoje znanje da bi automatsku pušku AK-47 pretvorio u instrument koji šalje umirujuće tonove spokoja.

U razgovoru s novinarom AA Kazim je istakao da muziku voli od djetinjstva i da u njoj pronalazi vlastitu utjehu i bijeg od svakodnevnice koja je u Iraku ispunjena nasiljem i stradanjem ljudi.

-Preživjeli smo žestok međumezhebski rat u Iraku. U tom ratu je sve devastirano. U tom ratu su ciljano ubijani piloti, pravnici, ljekari, intelektualci pa čak i trgovci nekretninama. Bila je to svakodnevnica od 2006. do 2009. godine. Moj cilj je bio da napravu koja je sijala smrt pretvorim u muzički instrument. Zvuk hitaca zamijenili su lijepi tonovi - kazao je Kazim.

On je Kazim da je njegov glas otpora tokom godina nasilja i beznađa bilo to što je od puške i kutije za municiju napravio instrument.

-Jednostavno sam napravu za ubijanje ljudi pretvorio u napravu koja šalje poruku mira - poručio je Kazim.

Kazim je kazao da mu je prijatelj i trgovac muzičkim instrumentima rekao da je lud što se upušta u takve igrarije i pitao ga samo da kaže koji instrument želi da mu pokloni.

On pak nije odustajao i ustrajao je u svojoj nakani da šalje poruku mira.

-Žao mi je što vlada Iraka ne podržava takve projekte koji slave mir. Vlada ne razumije muziku kao instrument mira niti želi da razumije. Okončajmo sukobe i ratove i oružje zamijenimo instrumentima mira - kazao je Kazim.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.