open-navfaktor-logo
search
Nakon mjesec invazije
NATO na vanrednom samitu o Ukrajini, hoće li biti novih sankcija za Rusiju
Američki predsjednik Joe Biden pridružio se kolegama zapadnim liderima u četvrtak u Briselu na tri samita o ruskom ratu u Ukrajini, mjesec nakon što je invazija počela.
24.03.2022. u 07:17
get url
text

NATO, G7 i EU održavaju sastanke, u znaku jedinstva koje Zapad rijetko vidi, piše BBC.

Biden će učestvovati u sva tri, a ovo je prva posjeta američkog predsjednika jednom samitu EU-a u Briselu. Međutim, njegova posjeta Briselu nije samo simbolika.

Ruska invazija na Ukrajinu dala je zapadnom odbrambenom savezu NATO-u obnovljen osjećaj svrhe. I dok EU pokušava prekinuti energetske veze s Rusijom, potrebno je da izgradi i ojača druge odnose, posebno sa SAD-om.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sastat će se putem videoveze sa liderima NATO-a i EU-a.

Trideset predsjednika i premijera NATO-a dogovorit će se o većoj podršci Ukrajini i novom raspoređivanju trupa za istočne saveznike. Njihov cilj je da pokažu solidarnost sa Kijevom, ali samo do određene tačke.

Mnogi, ali ne svi, bili su voljni da isporuče oružje. Velika Britanija je rekla da će iskoristiti sastanke G7 i NATO-a da "značajno poveća odbrambenu pomoć Ukrajini".

VEZANI TEKST - Biden stigao u Brisel: Očekuje se objava novih sankcija za Rusiju

Ali alijansa je također jasno stavila do znanja da neće biti direktnije uključena i ponovljeni zahtjevi Zelenskog za zonu zabrane letova iznad Ukrajine prilično su izignorisani.

Nije jasno ni kako bi NATO reagovao ako bi dramatično eskalirao sukob u Ukrajini – kao što je napad na zapadni konvoj oružja, upotreba hemijskog ili čak taktičkog nuklearnog oružja. NATO-ove crvene linije su do sada bile povučene na njegovim granicama, navodi BBC.

Danas se očekuje i da budu uvedene nove sankcije Rusiji.

Kako navodi BBC, očekuje se da će Biden najaviti dodatne sankcije ruskim političkim ličnostima, kao i takozvanim oligarsima.

Ali kažu i da se izgledi za nove sankcije EU-a ove sedmice umanjuju. Neki u Briselu to nazivaju "umorom", dok drugi insistiraju da je pravo vrijeme za analizu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.