open-navfaktor-logo
search
Program Saveza
NATO podsjeća: BiH se prije 15 godina pridružila Partnetstvu za mir, potpisao Radmanović
Bosna i Hercegovina se prije 15 godina pridružila NATO-ovom programu Partnerstvo za mir, podsjetio je NATO štab u BiH. 
07.02.2022. u 13:25
get url
text

- Prije 15 godina BiH se pridružila NATO-ovom programu Partnerstvo za mir. Program pomaže državnim vladama da izvrše promjene koje donose stvarnu korist njihovim građanima - od borbe protiv korupcije u odbrambenim nabavkama do poboljšanja pravnog sistema - koji potiče međunarodna ulaganja - podsjetili su iz NATO-a na svom Twitter nalogu. 

 

Predsjedništvo BiH je zapravo 13. decembra 2006. godine donijelo Odluku o prihvaćanju Okvirnog dokumenta NATO-vog programa Partnerstvo za mir.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Nebojša Radmanović, potpisao je u Briselu, 14. decembra te godine, Okvirni dokument. Ovim činom Bosna i Hercegovina je i formalno postala članicom Evroatlantskog partnerskog vijeća (Euro-Atlantic Partnership council – EAPC) i tako stekla sva prava i obaveze u skladu s potpisanim Okvirnim dokumentom i Općim dokumentom Partnerstva.

Neki od važnijih datuma kada je u pitanju put BiH ka NATO-u je i oktobar 2009. kada je BiH podnijela zahtjev za Akcioni plan za članstvo (Membership Action Plan - MAP).

NATO je u decembru 2018. godine odobrio BiH podnošenje prvog Godišnji nacionalnog programa (ANP).

VEZANI TEKST - Faktor saznaje: Program reformi ide u NATO

Među važnije datume u posljednjim godinama spada i 19. novembar 2019. godine kada je Predsjedništvo BiH usvojilo Program reformi BiH 2019-2020, a
23. decembra 2019. godine Program reformi zvanično je dostavljen u sjedište NATO-a u Briselu.

Šesnaestog januara 2020. godine Politički komitet NATO-a svojim zaključcima prihvatio je predloženi Program reformi BiH 2019-2020.

Članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji su strateški vanjskopolitički ciljevi Bosne i Hercegovine.

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.