NATO usvojio završnu deklaraciju, obećao dodatne mjere sigurnosti za Tursku

objavljeno: 11.07.2018. u 21:44

Prvog dana Samita NATO-a, koji se održava u Briselu, usvojena je završna deklaracija u kojoj je navedeno da Alijansa nastavlja pratiti prijetnju balističkih raketa iz Sirije, usmjerenu prema Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

- Nastavljamo pratiti i razmatrati prijetnju balističkih raketa iz Sirije - navodi se u deklaraciji te se podsjeća da Sirija posjeduje značajan arsenal raketa kratkog dometa koje mogu dosegnuti i pojedina područja i partnere NATO saveza.

- Sirija je u velikoj mjeri koristila takve rakete protiv svojih stanovnika. Izražavamo zabrinutost, nakon što je Turska u posljednje četiri godine tri puta bila meta raketa ispaljenih iz Sirije - navodi se u završnoj deklaraciji.

NATO je također obećao da će Turskoj pružiti "mjere sigurnosti" s ciljem jačanja sigurnosti cijele Alijanse.

- Odgovarajuće mjere sigurnosti za Tursku, kako bi odgovorila na rastuće sigurnosne izazove s juga, pridonose i sigurnosti Saveza u cjelini, bit će u potpunosti provedene - dodaje se u deklaraciji NATO-a.

Napominje se i kako je NATO proširio sposobnosti Snaga brzog odgovora (NATO Response Force).

- Povećali smo kapacitet NATO-ovih Snaga brzog odgovora, a zajedničke NATO snage vrlo visoke spremnosti (VJTF) spremne su djelovati u veoma kratkom vremenskom roku - navodi se.

U novootvorenom sjedištu Sjevernoatlanskog saveza (NATO) u Briselu danas je počeo dvodnevni Samit lidera članica te organizacije.

Domaćin samita, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg dočekao je lidere 29 članica, uključujući i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, američkog predsjednika Donalda Trumpa te šefice vlada Velike Britanije i Njemačke Theresu May i Angelu Merkel.