open-navfaktor-logo
search
Udruženje ilmijje
Naučni skup u Sarajevu: Uloga i značaj imama u procesu povratka
Naučni skup "Uloga i značaj imama u procesu povratka" održava se danas u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, u organizaciji Udruženja ilmijje Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.
08.02.2023. u 14:37
get url
text

Naučnom skupu prisustvuje reisul-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović, koji je u svom obraćanju prisutnim kazao da su imami bili svjesni da naša misija povratka ne može uspjeti bez njih.

- Ali, tu se njihova uloga nije završila, jer se imamska uloga nikad ne završava. Danas bijemo bitku da u mjestima u koja smo se vratili osiguramo bolje uvjete života. Trudimo se da svojim imamima osiguramo što bolje uvjete za rad. Znamo da u mnogim slučajevima to nije dovoljno, ali ćemo nastojati poboljšati koliko budemo mogli. Trebamo ostati sa svojim narodom, hrabriti ga i duhovno oporavljati, zajedno s našim narodom rješavati probleme s kojima se suočavamo - koliko možemo - i pobuđivati u narodu svijest o sebi i svojim vrijednostima. Bosna se još uvijek bori, još joj rade o glavi i treba joj svaki njen čovjek. Imami, stoga, imaju i historijsku ulogu u toj borbi - naglasio je reisul-ulema Kavazović.

Dodao je da smo "svih ovih godina svjedočili pritisku na naš narod, da ga se zaplaši, da odustane od svog prava na rodnu grudu".

- Nažalost, neke od nas su u tome i obeshrabrili. Uporedo s tim, vršili su veliki pritisak na imame, ciljano. Svjedočimo tome i ovih dana, na primjeru glavnog imama Amira Mahića iz Kozarca. Podsjećam nas da zločini koji su počinjeni od strane vojske i policije RS-a za prve žrtve su im poslužili imami, koje su ubijani na najsvirepiji način. Uprkos svim pritiscima, koje poduzimaju i ovih dana i u buduće neće nas zaplašiti ili ušutkati, mi ćemo jasno govoriti i boriti se za našu zemlju, zajedno s našim narodom. Uvjeren sam, proći će vrijeme politika koje su sada na sceni i koje nastoje ugušiti sve što ima bosansko obilježje. One će otići će sa scene, ako Bog da poražene, a mi ćemo ostati - poručio je, između ostalog, reisu-l-ulema Kavazović.

Ovaj naučni skup predstavlja završnicu istoimene manifestacije Udruženja ilmijje, a koja ima za cilj afirmaciju uloge i značaja imama u bosanskohercegovačkom društvu, a pogotovo imama koji su bili pioniri u povratku, a nekada i najznačajnija karika u ovom procesu. 

- Shvatili smo da se proces povratka mora posmatrati sa naučnog aspekta, zadokumentovati i vrednovati sve ono sa čime su se nosili naši povratnici sa svojim imamima i s čime se i danas nose. Naši imami su u povratničkim džematima prvo obnavljali infrastrukturu, vraćali mrtve u džemate i organizirali dženaze, potom radili na povratku živih i formirali džemate kako bi nakon obnove infrastrukture zajedno sa džematlijama, pokrenuli vjerski život. Povratnici muslimani su nam kazali da, obnovljene džamije su znak povratka Islamske zajednice u te džemate, dolazak imama i upaljeno svjetlo u džamijma je bio svojevrstan svjetionik sigurnosti i signal kojim se šalje poruka o organiziranom vjerskog života na tom prostore - kazao je predsjednik Udruženja ilmijje Nesib-ef. Hadžić.

Među učesnicima naučnog skupa je i muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović. Muftija Fazlović je naglasio da su naši imami, s obzirom na značaj misije koju obavljaju, tokom minulih stoljeća u našem narodu imali posebno mjesto.

- Uloga naših imama je i više dolazila do izražaja u periodima u kojima je bilo mnogo kušnji. Imami u našem vremenu su naslijedili emanet svojih prethodnika i položili su veliki ispit. Ovih dana govorimo o njihovom velikom zalogu u našem narodu na putu povratka Bošnjaka na svoja ognjišta. Na ovom putu su naši imami dokazali veliku hrabrost, odlučnost, istrajnost, i svima nam mogu biti primjer. Bosanski imami su u ovoj velikoj misiji bili vođeni sviješću o značaju iste, i spoznajom, uvjerenjem, da je povratak Bošnjaka u svoj zavičaj jedno od najvažnijih pitanja u našem narodu i zemlju - kazao je muftija Fazlović.

Manifestacija je zajednički projekat Udruženja ilmijje te Mostarskog, Bihaćkog i Tuzlanskog muftijstva, a podršku pri realizaciji pružilo je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, na čelu s ministrom dr. Edinom Ramićem.

VEZANI TEKST - Kavazović: Mi ćemo jasno govoriti i boriti se za našu zemlju, imami imaju historijsku ulogu u toj borbi

Ministar Ramić je podsjetio kako je "uloga imama bila značajna u svim životnim aspektima ljudi koji su odlučili da se vrate na svoja prijeratna mjesta boravka".

- Pored svih drugih doprinosa koje su imami dali za društvenu zajednicu, rekao bih da je poseban doprinos u procesu povratka. U početku je bila jedna vrsta sigurnosti povratnicima, a nakon toga su dijelili životni prostor i nesvjesno pisali historiju. Danas smo svjedoci da je povratak uspio, sagradili smo vjerske objekte, naše kuće, sačuvali imovinu, vjeru i domovinu, a uloga imama je u svim tim procesima bila nemjerljiva. Stoga je važno da sačuvamo u društvu mjesto imama, koje je uvijek značilo moral, odgoj, obrazovanje. Ministarstvo je podržavalo mnoge projekte Islamske zajednice, posebno u povratničkim mjestima, a u narednom periodu će to biti i značajnija podrška - izjavio je Ramić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.