open-navfaktor-logo
search
O toku pandemije
Naučnica koja je razvila AstraZeneca vakcinu: COVID-19 više neće mutirati u smrtonosnije varijante
COVID-19 vjerovatno više neće mutirati u puno smrtonosnije varijante jer više "nema gdje otići", kazala je Sarah Gilbert, ugledna naučnica koja je učestvovala u kreiranju oksfordske vakcine koje proizvodi AstraZeneca.
23.09.2021. u 12:47
get url
text

Gilbert je kazala da virus vremenom postaje sve manje virulentan kako se širi populacijom koja je sve više imuna. Iako očekuje još neki genetski pomak, kazala je da će SARS-CoV-2 na kraju postati poput ostalih sezonskih koronavirusa koji uzrokuju prehladu i respiratorne infekcije, prenosi Telegraph.

- Virus ne može potpuno mutirati jer njegov šiljasti protein mora stupiti u interakciju s ACE2 receptorom na površini ljudske ćelije kako bi ušao u tu ćeliju. Kad bi promijenio svoj protein šiljka toliko da ne može stupiti u interakciju s tim receptorom, onda ne bi mogao ući u ćeliju. Dakle, nema puno mjesta na koja bi virus mogao otići da izbjegne imunitet, a da i dalje bude zaista zarazan virus – dodala je Gilbert.

Naučnica je kazala kako se "vidi spor genetski pomak virusa, a u populaciji će se postupno razvijati imunitet, kao i na sve ostale sezonske koronaviruse."

- Ima ih četiri i kruže već desetljećima, a mi ih nismo ni svjesni. Dakle, već živimo s četiri različita ljudska koronavirusa o kojima zapravo i ne razmišljamo previše i na kraju će SARS-CoV-2 postati jedan od njih. Pitanje je koliko će vremena trebati da se to ostvari i koje ćemo mjere u međuvremenu morati poduzeti kako bismo to uspjeli napraviti. Do sada je sve dosadašnje varijante virusa, koje su izgledale kao da su virulentnije i da izbjegavaju imunitet, nadvladala delta varijanta koja je zaraznija – rekla je Gilbert.

Stručnjaci su i dalje zabrinuti zbog beta i lambda varijanti, ali nijedna od njih nije se uspjela dovoljno snažno proširiti u Velikoj Britaniji.

Profesorica Sharon Peacock, direktorica britanskog "genomičkog konzorcija" koji za Vladu prati varijante virusa, rekla je da treba "posmatrati i čekati."

- No, delta je na vrhu popisa i druge varijante u ovom trenutku nisu posebno zabrinjavajuće. Od pojave delta soja, bilo je prilično tiho i bilo bi lijepo pomisliti da neće biti novih zabrinjavajućih varijanti. No, ako moram dati prognozu, mislim da će se vremenom pojaviti nove varijante i mislim da nas čeka još dugo putovanje s ovim virusom – dodala je Peacock.

Istakla je kako je važno pratiti ljude koji su se razboljeli nakon putovanja kako bi se provjerilo unose li se time nove varijante u zemlju.

Također je kazala da je vakcinacija što većeg broja ljudi širom svijeta najbolji način da se spriječi pojava zabrinjavajućih novih mutacija.

Kazala je kako zasad nema dokaza da je virus "konstruiran" ili da je pobjegao iz laboratorija.

- Postoje razlozi da mislimo da je virus došao od životinjskog domaćina. Nisam vidjela nikakve definitivne dokaze da je riječ o konstruiranom virusu ili da je pobjegao. Ali jedna stvar koju me ovaj virus naučio je da budem skromna kad griješim, a pogriješila sam više puta i morala sam se priviknuti na promjenu mišljenja. Dakle, ako se pojave dodatni dokazi koji pokazuju da je virus konstruiran, bila bih spremna to uzeti u obzir. No, u ovom trenutku, moje je mišljenje da je virus na čovjeka prešao sa životinje – pojansila je Peacock.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.