Istraživanja

Naučnici dokazali: Ako imate ljubimca, dobra ste osoba

Objavljeno: 06.06.2019. u 19:30

Ljubimci potiču suosjećanje, a istraživanje je pokazalo kako vlasnici životinja češće volontiraju u raznim udruženjima koje pomažu životinjama i ljudima

Istraživanja objavljena u časopisu Medical Daily kažu kako su ljudi koji imaju ljubimce dobri. Iako, naravno, postoje izuzeci u svemu, statistike kažu kako su vlasnici životinja društveniji i osjećajniji od drugih ljudi. Mlade osobe koje su vezane za svoje ljubimce lakše ostvaruju veze s ljudima u svojim zajednicama, ali i s partnerima.

Istraživanje je obuhvatilo 500 osoba starosti između 18 i 26 godina, a postavljana su im pitanja o njihovom odnosu s kućnim ljubimcima. Oni koji su bili posebno vezani za svog ljubimca iskazivali su više suosjećanja i samopouzdanja, a naglasili su kako se i čvrsto vežu za ljude.

Ljubimci potiču suosjećanje, a istraživanje je pokazalo kako vlasnici životinja češće volontiraju u raznim udruženjima koje pomažu životinjama i ljudima. Dokazano je da pomaganje drugima povećava ličnu sreću, a rezultati ovog istraživanja kažu kako je prosječan vlasnik kućnog ljubimca otvoreniji, empatičniji, a samim tim, sretniji i bolji čovjek.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Iz kategorije