open-navfaktor-logo
search
Nova saznanja
Naučnici otkrili alarmantne posljedice koje COVID-19 ostavlja čak i kod mlađih pacijenata
Preliminarna studija, provedena na pacijentima oboljelim od COVID-19, pokazala je da bolest u teškim oblicima može izazvati oštećenja mozga, odnosno izazvati komplikacije poput moždanog udara, upale i simptoma kao što su psihoza i demencija.
01.07.2020. u 08:11
get url
text

Ovo su rezultati prve detaljne studije raspona neuroloških komplikacija koronavirusa, istakli su istraživači i poručili da je neophodno provesti opsežnije studije kako bi se otkrili mehanizmi koji se kriju iza njih i olakšala potraga za lijekom.

- Ovo je važno evidentiranje komplikacija COVID-19 povezanih s mozgom kod hospitaliziranih pacijenata. Veoma je važno da nastavite da prikupljate ove informacije da bismo u potpunosti shvatili virus - istakla je jedna od autorica istraživanja Sarah Pett, profesorica sa Univerzieta College u Londonu.

Istraživanje je objavljeno u četvrtak u časopisu "Lancet Psychiatry", a baziralo se na detaljnom proučavanju 125 slučajeva širom Velike Britanije.

Pacijenti su bili u rasponu od 23 do 94 godine, a iako su komplikacije češće kod starijih pacijenata, primijećeno je izmijenjeno mentalno stanje u svim starosnim grupama.

 

Podaci su prikupljani između 2. i 26. aprila dok je broj oboljelih u Velikoj Britaniji eksponencijalno rastao.

Benedict Michael sa Univerziteta u Liverpulu kazao je da je istraživanje fokusirano na teške slučajeve bolesti.

- Iako su o izmijenjenom mentalnom stanju izvještavali pojedini kliničari, bili smo iznenađeni kada smo identificirali tako mnogo slučajeva, posebno kod mlađih pacijenata, i zbog širine kliničkin sindroma - rekao je Michael.

Najčešće komplikacije bile su moždani udar, koji je prijavljen kod 57 od 125 slučajeva. Od tih slučajeva, većina su bili pacijenti stariji od 60 godina, a većinom je bila riječ o ishemijskom udaru, odnosno zapušenja krvog suda u mozgu.

Studija je pokazala i to da je 39 od 125 pacijenata pokazivalo znakove zbunjenosti ili promjene u ponašanju što se odrazilo i na njihovo duševno stanje.

Među njima je devet osoba imalo nespecifične moždane disfunkcije, odnosno encefalopatije, a kod sedam osoba zabilježena je upala mozga, odnosno encefalitis.

Preostala 23 pacijenta dobilo je dijagnozu izmijenjenog mentalnog stanja poput poremećaja raspoloženja, sindroma nalik demenciji i psihoze, prenosi The Guardian.

Iako je većina psihijatrijskih dijagnoza zabilježena kao nova, istraživači kažu da nemogu isključiti mogućnost da je dijagnoza postojala prije nego što je pacijent dobio COVID-19.

- Sada su nam potrebne detaljne studije koje će nam pomoći da shvatimo moguće biološke mehanizme kako bi smo mogli istraživati moguće lijekove – istakao je Michael.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.