open-navfaktor-logo
search
Izbjegavati
Naučnici otkrili neobičan način utjecaja kofeina u trudnoći na djecu
Mnoga ranija istraživanja pokazala da previše kafe u trudnoći može itekako utjecati na još nerođeno dijete, bez obzira na to je li riječ o njegovom zdravlju, navikama spavanja ili čak njegovom ponašanju u kasnijoj dobi.
09.11.2022. u 08:22
get url
text

Jedna od brojnih studija pokazala je kako konzumiranje većih količina kafe tokom trudnoće može kasnije dovesti do problema u ponašanju djece.

Isto tako, jedno norveško istraživanje potvrdilo je da trudnice koje piju mnogo kafe i drugih kofeinskih napitaka imaju veće izglede imati pretilu djecu od majki koje ograničavaju unos kofeina tokom trudnoće.

Sada su naučnici došli do još jednog otkrića koje također povezuje utjecaj konzumiranja kofeina u trudnoći s kasnijim razvojem djeteta, a radi se o njegovoj visini. Prema studiji objavljenoj u JAMA Network Openu, u kojoj je učestvovalo više od 1.000 majki, djeca koja su prije rođenja bila izložena malim količinama kofeina u prosjeku su bila niža od djece trudnica koje nisu konzumirale kofein u trudnoći.

- Pokazalo se kako su djeca čije su majke u trudnoći konzumirale kofein bila nižeg rasta do četvrte godine od onih pojedinaca čije majke su u potpunosti izbjegavale konzumaciju kafe ili nekih drugih kofeinskih preparata dok su bile trudne. Kad su ta ista djeca navršila osam godina, razlike u visini još su više bile vidljive te su se povećale - objasnila je autorica studije Jessica Gleason za CNN.

Dodaje kako razlike u visini nisu bile prevelike, ali opet dovoljno značajne da se dovedu u pitanje s konzumacijom kofeina u trudnoći, ali i indikator da trudnice ubuduće količinu kofeina svedu na minimum.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.