open-navfaktor-logo
search
Najpoznatiji brod
Naučnici posjetili Titanik prvi put poslije 15 godina, vremenom bi mogao i nestati
Kazali su da je najfascinantnije bilo vidjeti kako se Titanik promijenio tokom svih ovih godina i kako je postao utočište brojnih morskih životinjskih vrsta
23.08.2019. u 10:45
get url
text

Prije nekoliko dana prvi put nakon 15 godina istraživači su posjetili olupinu možda najpoznatijeg broda u historiji, Titanika u Atlanskom okeanu.

Naučnike je iznenadio današnji izgled broda koji je prepolovljen, na dnu okeana, na dubini od 3.810 metara.

Kazali su da je najfascinantnije bilo vidjeti kako se Titanik promijenio tokom svih ovih godina i kako je postao utočište brojnih morskih životinjskih vrsta.

Ističu također, da su ga počele nagrizati korozija i bakterije.

- Na ostacima broda prisutni su mikrobi koji nagrizaju čeličnu konstrukciju stvarajući strukturu koja vremenom postaje praškasta i koju odnose morske struje – kazala je Kler Ficsimons, naučnica za BBC.

Još ranije se procjenjivalo da olupina broda može, usljed utjecaja iz okruženja, nestati do 2030. ostavši tako samo mrlja na dnu Atlantika.

Tokom posjete tim istraživača je položio cvijetni vijenac u znak sjećanja na više od 1.500 putnika i članove posade koji su nastradali 1912. godine.

Osim novog video materijala visoke rezolucije, naučnici su analizirali olupinu tehnikom fotogrametrije, da bi u budućnosti bilo moguće realizovati 3D rekonstrukciju Titanika, što bi za buduće generacije bio jedan od načina učenja o jednoj od najvećih katastrofa na okeanu u Historiji.

- Olupina je danas jedini svjedok katastrofe na Titaniku. Oni koji su tada preživjeli, preminuli su, tako da je važno da se ostaci broda iskoriste dok još mogu i imaju šta da kažu -  kazao je za BBC historičar pomorstva Robert Blit iz Nacionalnog pomorskog muzeja u Velikoj Britaniji.

Titanik je potonuo prije 107 godina. Najveći putnički brod na svijetu, udario je u ledeni brijeg 14. aprila 1912. godine.

Potonuo je poslije dva sata i 40 minuta. U tragediji je stradalo više od 1.500 ljudi, piše nationalgeographic.rs.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.