navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Pandemija

Naučnici pozvali vlade širom svijeta: Odgodite davanje druge doze Pfizerove vakcine

Naučnici su pozvali vlade širom svijeta da odgode primjenu druge doze vakcine Pfizer-BioNTecha protiv koronavirusa jer se već nakon prve doze pokazuje njegova visoka učinkovitost od 92,6 posto.

Objavljeno: 18.02.2021. u 08:38
get url
text

Kanadska epidemiologinja Danuta Skowronski i Gaston De Serres, profesor kanadskog medicinskog fakulteta Univerziteta Laval, u radu objavljenom u časopisu "New England Journal of Medicine" kažu da se njihovi zaključci temelje na dokumentaciji koju je Pfizer podnio Američkoj agenciji za hranu i lijekove, prenosi Reuters

I u slučaju druge vakcine temeljene na glasničkoj RNK - one kompanije Moderna Inc utvrđeno je da je već nakon prve doze učinkovitost 92,1 posto, pišu Skowronski i De Serres.

Upozoravaju pri tom da još nije poznato koliko dugo traje zaštita koju pruža jedna doza vakcine temeljene na glasničkoj RNK, no ističu da davanje druge doze mjesec nakon prve pruža "kratkoročno malo dodatne koristi".

- S obzirom na trenutnu nestašicu vakcina, odgađanje druge doze pitanje je nacionalne sigurnosti koje bi, ako bude ignorirano, sigurno rezultiralo hiljadama hospitalizacija i smrti zbog COVID-19 tokom zime u SAD-u - pišu autori.

Pfizer za svoju vakcinu preporučuje davanje dvije doze u razmaku od 21 dana i još nije testirao druge rasporede vakcinacije te je poručio da je odluka o davanju samo jedne doze stvar zdravstvenih vlasti.

- Mi u Pfizeru vjerujemo da zdravstvene vlasti moraju ispitati druge rasporede vakcinisanja kako bi osigurale da vakcine pruže najvišu moguću zaštitu - dodali su iz ove kompanije.