Stručnjaci su na press konferenciji dva mala primjerka opisali kao čovjekolike lutke, vjerovatno sačinjene od ljudskih i životinjskih dijelova. Analizirana je i posebna ruka s tri prsta za koju se vjeruje da potječe iz peruanske provincije Nazca, a stručnjaci su isključili bilo kakvu povezanost s vanzemaljskim životom.

- To nisu vanzemaljci. To su lutke sačinjene od životinjskih kostiju s ove planete, međusobno povezane savremenim sintetičkim ljepilom. Riječ je o posve izmišljenoj priči - rekao je Flavio Estrada, arheolog peruanskog instituta za pravnu medicinu i forenziku.

Dvije figurice, nalik na mumificirana tijela odjevena u tradicionalnu andsku odjeću, pojavile su se na aerodromu u prostoru dostavne firme DHL u kartonskoj kutiji. Neki mediji su potom nagađali o njihovom mogućem vanzemaljskom porijeklu.

Druga dva mala mumificirana tijela, izduženih glava i ruke s tri prsta, bila su prošlog septembra predmet saslušanja u meksičkom kongresu. Meksički novinar i dugogodišnji NLO entuzijasta, Jaime Maussan, je tvrdio da je riječ o hiljadama godina starim tijelima, pronađenim 2017. u Peruu, koja nisu povezana ni s kojom poznatom vrstom.

- Lutke pronađene u prostorima DHL-a povezane su tijelima u Meksiku, koja također nisu vanzemaljska. Većina stručnjaka ih je kasnije odbacila kao prevaru i rekla da je vjerovatno riječ o osakaćenim drevnim ljudskim mumijama pomiješanim sa životinjskim dijelovima, no sigurno su za Zemlje - istakli su stručnjaci.

Stručnjaci na press konferenciji, koju je jučer organiziralo peruansko ministarstvo kulture, nisu rekli da su lutke pronađene u prostorima DHL-a povezane s tijelima u Meksiku, za koja su također naglasili da nisu vanzemaljska.