open-navfaktor-logo
search
Istraživanje
Naučnici zabilježili trenutak u kojem smrtonosni koronavirus ulazi u ćeliju
Tačan trenutak kada virus COVID-19 zarazi ćeliju je zabilježen u nizu slika koje je napravio tim brazilskih istraživača koristeći moćni elektronski mikroskop.
09.04.2020. u 17:57
get url
text

Stručnjaci iz Oswaldo Cruz fondacije u Brazilu snimili su zadivljujuće slike proučavajući načine na koji se koronavirus razmnožava i širi. U nizu slika možete vidjeti više čestica smrtonosnog virusa, od pokušaja ulaska u ćeliju do ulaska u nju.

Istraživači su koristili alat koji im omogućuje da uvećavaju predmete do dva miliona puta više od njihove normalne veličine, omogućujući im da duboko uđu u ćeliju i vide virus.


Najvažnija slika koju su napravili istraživači pokazuje trenutak kada COVID-19 počinje ulaziti u samu ćeliju

Brazilska istraživačka institucija Fiocruz saopćila je da ćelije korištene u studiji potječu od afričkog zelenog majmuna, a ne od ljudi. Ćelijske kulture afričkog zelenog majmuna, vrste primata pronađenog u Sudanu i Etiopiji, često se koriste u laboratorijskim testovima.


Na drugoj slici možete vidjeti nekoliko čestica virusa koji pokušavaju zaraziti citoplazmu unutar ćelije - tamo se čuva genetski materijal i to je početak infekcije

Najvažnija slika od njih tri koje su snimili istraživači u Brazilu pokazuje trenutak kada COVID-19 počinje ulaziti u samu ćeliju.

Na jednoj od slika možete vidjeti nekoliko čestica virusa koji pokušavaju zaraziti citoplazmu ćelije, na mjestu gdje se čuva genetski materijal.

Na trećoj slici su virusne čestice zarazile ćeliju, što je tačka u kojoj bi za čovjeka rekli da je zaražen.


Na trećoj slici virusne čestice su već inficirale ćeliju

- Naučnici su koristili viruse izolirane iz uzoraka prikupljenih iz nosa i grla zaraženih pacijenata. Zaražene su odnesene u laboratorij gdje se pregledavaju elektronskim mikroskopom kako bi se zabilježio trenutak infekcije – pojasnili su.

Tamne mrlje na slikama koje su snimili istraživači pokazuju virus SARS-COV-2.

Istraživačke institucije širom svijeta proučavaju virus detaljno kako bi pokušale i saznale kako ga zaustaviti. Trenutno ne postoji lijek ili vakcina protiv virusa, koji je nastao u Wuhanu u Kini, a smatra se da je prešao na ljude sa slijepih miševa. Kako se radi o potpuno novom virusu, istraživači trebaju što je moguće više podataka o patogenu da bi proizveli vakcinu.

Koronavirus iz Wuhana nikad nije viđen prije ove epidemije. Međunarodni odbor za taksonomiju virusa dao mu je naziv SARS-CoV-2. Naziv se odnosi na teški akutni respiratorni sindrom koronavirus 2.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.