Naučnici dokazali: Previše šećera šteti pamćenju

objavljeno: 07.01.2018. u 15:34

Šećer i zašećereni proizvodi negativno utiču na kognitivne funkcije mozga. Dugoročna konzumacija nekih vrsta šećera može rezultirati neurološkim problemima i pogoršati sposobnost pamćenja, kao i učenja, zbog čega naučnici preporučuju što manje šećera, kukuruznih sirupa i ostalih proizvoda s visokim udjelom glukoze u prehrani.

Ranije su studije izučavale pozitivan uticaj konzumiranja glukoze na rad mozga, poput kratkoročnog poboljšanja pamćenja, no ostale vrste šećera - fruktoza i sukroza mogu imati štetan učinak, piše 24sata.hr.

Naučnici s novozelandskog Univerziteta Otago u manjoj su studiji istražili u kojoj mjeri običan, stoni šećer koji se koristi u domaćinstvima utiče na kognitivne sposobnosti 49 osoba.

Proučavali su uticaj još tri vrste šećera i usporedili njihov učinak na kognitivne sposobnosti s efektom placebo zaslađivača, poput sukraloze. Učesnici studije odgovarali su na tri grupe pitanja, među kojima su bili i aritmetički zadaci.

Istraživanje je pokazalo da su učesnici koji su prije testova konzumirali hranu bogatu glukozom (grožđani šećer) i saharozom postigli lošije rezultate u poređenju s onima koji su konzumirali hranu s fruktozom (voćni šećer) ili sukralozom.

Jedna od autorica studije, Mei Peng, predavačica na Odjelu za nauku prehrane na Univerzitetu Otago kazala je da je "fascinirana otkrićem koje ukazuje na to u kolikoj mjeri konzumiranje šećera može uticati na ponašanje pojedinca na dnevnoj bazi".

- Posebno je zanimljivo u kolikoj mjeri konzumacija šećera može uticati na kognitivne sposobnosti pojedinca. Naše je istraživanje pokazalo da je "šećerna koma", koja se povezuje s konzumacijom glukoze stvaran fenomen koji pokazuje da nivo pažnje znatno pada nakon konzumacije šećera koji sadrže glukozu - rekla je.

Podsjetila je da zbog šećera koji proizvođači ubacuju u polugotovu i gotovu hranu, prosječna osoba svakodnevno pojede oko 12 kašičica šećera. Ranija su istraživanja pokazala da kontinuirano visok nivo šećera u krvi može dovesti do starenja mozga, odnosno do demencije.

Naučnici su tokom jedne ranije studije skenirali mozak 249 osoba u dobi od 60 do 64 godine čiji je nivo šećera u krvi bio u granicama normale.

Kod onih čiji je nivo šećera u krvi bio nešto povišen, nakon četiri godine su primijećeni veći izgledi za razvoj problema u hipokampusu i amigdali, područjima mozga povezanim s pamćenjem i kognitivnim funkcijama.

Otprije je poznato da kod oboljelih od dijabetesa tipa 2 postoje veći izgledi za razvoj demencije, vjerovatno zato što su im nivoi šećera kontinuirano visoki, a to oštećuje krvne sudove. Mozak zbog toga može ostati bez dovoljno kisika i hranjivih tvari.