open-navfaktor-logo
search
Pravilnik je jasan
NBA igrači 15. aprila dobijaju punu plaću, koliko će nakon toga "gubiti" po neodigranoj utakmici?
Iako od 11. marta u NBA ligi nije odigrana nijedna urakmica, nakon što je objavljeno da je košarkaš Utah Jazza Rudy Gobert pozitivan na koronavirus, svi igra u najjačoj ligi na svijet dobit će puni iznos plaća.
09.04.2020. u 21:24
get url
text

Većini igrača NBA lige, među kojima su i naši Jusuf Nurkić i Džanan Musa, plaće će biti uplaćene 15. aprila, što znači da bi novac koji im je zagarantovan ugovorom već tada trebao biti na njihovim bankovnim računima.

Prema prvobitnom takmičarskom kalendaru 15. aprila trebao se završiti osnovni dio sezone, no sve je poremetila pandemija koronavirusa.

Play-off je trebao početi 18. aprila, a izvjesno je da će se u slučaju skraćivanja ili otkazivanja ostatka sezone, gubici u NBA ligi brojati u stotinama miliona.

U slučaju skraćivanja ili otkazivanja ostatka sezone, gubici u NBA ligi će se brojati u stotinama milijuna dolara.

Većini košarkaša se ugovorne rate isplaćuju 1. i 15. u mjesecu. Tako bi već 1. maja NBA košarkaši mogli dobiti umanjene plaće, jer u kolektivnom ugovoru postoji podloga za to "u slučaju nepredvidivih okolnosti", među koje spada i pandemija". Prema kolektivnom ugovoru igrači bi mogli izgubiti 1,08 posto svoje godišnje plaće za svaku neodigranu utakmicu.

Matematički rečeno, Jusuf Nurkić kojeg su od povratka na parket poslije teške povrede bukvalno dijelili sati, mogao bi ostati bez 129.600 dolara za svaku neodigranu utakmicu s obzirom na to da godišnje zarađuje oko 12 miliona dolara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.