Većini igrača NBA lige, među kojima su i naši Jusuf Nurkić i Džanan Musa, plaće će biti uplaćene 15. aprila, što znači da bi novac koji im je zagarantovan ugovorom već tada trebao biti na njihovim bankovnim računima.

Prema prvobitnom takmičarskom kalendaru 15. aprila trebao se završiti osnovni dio sezone, no sve je poremetila pandemija koronavirusa.

Play-off je trebao početi 18. aprila, a izvjesno je da će se u slučaju skraćivanja ili otkazivanja ostatka sezone, gubici u NBA ligi brojati u stotinama miliona.

U slučaju skraćivanja ili otkazivanja ostatka sezone, gubici u NBA ligi će se brojati u stotinama milijuna dolara.

Većini košarkaša se ugovorne rate isplaćuju 1. i 15. u mjesecu. Tako bi već 1. maja NBA košarkaši mogli dobiti umanjene plaće, jer u kolektivnom ugovoru postoji podloga za to "u slučaju nepredvidivih okolnosti", među koje spada i pandemija". Prema kolektivnom ugovoru igrači bi mogli izgubiti 1,08 posto svoje godišnje plaće za svaku neodigranu utakmicu.

Matematički rečeno, Jusuf Nurkić kojeg su od povratka na parket poslije teške povrede bukvalno dijelili sati, mogao bi ostati bez 129.600 dolara za svaku neodigranu utakmicu s obzirom na to da godišnje zarađuje oko 12 miliona dolara.