open-navfaktor-logo
search
Stručnjaci savjetuju
Ne čekajte sutra: Već danas krenite sa detoksikacijom organizma
Dajte tijelu pauzu od teške i masne hrane, uključujući i meso. Neka za vrijeme detoksikacije na vašem jelovniku budu probiotici, smoothieji, domaće povrtne supe i čorbe i naravno - povrće
01.01.2020. u 18:54
get url
text

Novogodišnji praznici, kada se obilno jelo i pilo, polako odlaze i vrijeme je da se vratite zdravijem načinu života.

Stručnjaci predlažu da već danas krenete sa vanjskim i unutrašnjim čišćenjem organizma, i predlažu pet iznimno jednostavnih i funkcionalnih savjeta:

Oljuštite površinski sloj kože

Ljuštenje površinskoga sloja kože običnom četkicom pomoći će pri ubrzanju cirkulacije, što će poboljšati izgled vaše kože. Za lice slobodno možete koristiti i piling maske. Princip je taj da četkicom za tijelo na suho četkate kožu svakodnevno. Na taj način imat ćete i zdravu i sjajnu kožu, a usput će vam ubrzati proces izbacivanja toksina iz organizma.

Vodu ne može ništa zamijeniti

Unutrašnje čišćenje zahtijeva smanjenje kalorične i masne hrane, ali i alkohola. Za početak, dan biste trebali početi čašom mlake vode sa svježim sokom od jednoga limuna. Započeti jutro ovim već provjerenim napitkom najbolji je korak u svakoj detoksikaciji. Osim toga, ne zahtjeva nikakav velik napor i upravo je zbog toga odličan izbor za početak koji može biti već danas.

Neka povrće bude glavna namirnica u jelovniku

Dajte tijelu pauzu od teške i masne hrane, uključujući i meso bez kojega nijedan novogodišnji praznik ne može proći. Neka za vrijeme detoksikacije na vašem jelovniku budu probiotici, smoothieji, domaće povrtne supe i čorbe i naravno - povrće. Obojite na kratko svoj jelovnik u zeleno - brokule, špinat, salata... i već za nekoliko dana organizam će vam biti zahvalan.

Kupku obogatite eteričnim uljem

Ubacite šest do osam kapi eteričnoga ulja, najbolje citrusovog, u kupku kako biste potaknuli i učinili učinkovitijom detoksikaciju. Nakon kupke, možete uzeti dvije do četiri kapi istoga ulja za detoksikacijsku masažu. Mirisno, opuštajuće i izbacuje toksine.

Tjelesna vježba

Iako posljednja na popisu, sigurno nije manje važna. Tjelesna vježba je onaj faktor x koji će, zapravo, cijelu detoksikaciju učiniti uspješnom ili ne. Ako niste u nekoj zavidnoj formi, za početak šetajte ili naučite koje vam sve blagodati može dati – joga. Vjerujte, mogli biste se iznenaditi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.