Toplotni udar

Ne ostavljajte djecu u automobilima

Objavljeno: 05.09.2018. u 16:35

Većina ispitanika je izdržala tri minute prije nego što su pritisnuli taster koji su dobili kako bi izašli iz ugrijanog automobila

Projekat Udruženja Baby Steps

Na Trgu djece Sarajeva ispred BBI centra članice Udruženja Baby Steps su održale prezentaciju o opasnostima toplotnog udara u automobilima.

– Našim sugrađanima smo nudili da uđu u parkirani automobil kojeg smo postavile na trgu. Na postavljenim mjeračima su mogli vidjeti razliku između vanjske i unutrašnje temperature. Većina ispitanika je izdržala tri minute prije nego što su pritisnuli taster koji su dobili kako bi izašli iz ugrijanog automobila. čija je temperatura u unutrašnjosti iznosila  70 stepeni Celzijusa. Poređenja radi temperatura kad dosegne 42 stepena može imati smrtonosne posljedice. Naši sugrađani su se uvjerili kako je djeci kada ostanu sama u automobilu gdje ne mogu izaći, otvoriti prozor, uključiti klimu ili se na drugi način rashladiti. Svi su izašli sa utiskom da nisu znali koliko je vruće i nelagodno kao i opasno boraviti u autu na velikim vrućinama. Ovom prilikom smo i razgovarali sa sugrađanima o posljedicama toplotnog udara i vjerujemo da smo postigli cilj naše kampanje o opasnostima ostavljanja samog djeteta u automobilu - kazala je Amila Tatarević iz Udruženja Baby Steps.

Ova prezentacija je izvedena ispred SCC centra krajem augusta gdje je veliki broj građana učestvovao u projektu. Tokom ove kampanje članice ovog udruženja su uspjele podijeliti oko 1.600 brošura sa osnovnim informacijama o posljedicama toplotnog udara u automobilima.

Kampanju "Podizanje svijesti o opasnosti toplotnog udara u automobilima"  finansijski je podržala Općina Centar, navodi se u saopćenju.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije