open-navfaktor-logo
search
Nehumano
Ne prestaje patnja izbjeglica na Lezbosu: Smješteni u još jedan neuvjetan kamp
Ne prestaje patnja izbjeglica i migranata, koji su bježeći od ratova i sukoba u matičnim zemljama, stigli na grčki Lezbos.
24.09.2020. u 10:58
get url
text

Nakon požara koji su prije dvije sedmice zahvatili izbjeglički kamp Moria, hiljade izbjeglica i migranata ponovno su ostali bez krova nad glavom. Kažu da uvjeti u novom kampu u kojem su smješteni nisu humani.

Na Lezbosu, gdje se posljednjih dana povećao broj novih slučajeva koronavirusa, higijena je od velike važnosti, posebno za izbjeglice koje žive u velikim grupama, dok novi kamp nije u stanju pružiti ni minimalne higijenske uvjete poput kampa Moria.

Izbjeglice i migranti, koje su prisiljeni boraviti na ulicama, grobljima i plažama u različitim dijelovima ostrva oko sedam dana nakon požara, žale se da u novom kampu nema dovoljno toaleta i kupaonica.

Sedamnaestogodišnja Mina iz Afganistana kazala je da su s kampom Moria nestale njihove i dobre i loše uspomene. Poručila je da su im u požaru uništene sve stvari. 

- Bila je to veoma loša noć. Jako smo se uplašili. Oko sedam dana smo spavali na ulici. I novi kamp je veoma loš. Nema kupatila ni toaleta. Jako je teško živjeti ovdje. Zamislite da jedan čovjek sedam dana ne može u kupatilo - izjavila je Mina. 

Afganistanac Muhammed kaže da su spavali kada je izbio požar. 

- Ponijeli smo sa sobom neke naše važne stvari i dokumente za prijavu - pojasnio je on. 

Kako je kazao, jedno vrijeme su bili na ulici, a onda smješteni u novi kamp. Kamp Moria je bio jedan od najvećih prihvatnih i identifikacionih centara u Grčkoj, gdje je nedavno boravilo oko 13.000 ljudi, odnosno četiri puta više od kapaciteta. Nakon požara hiljade migranata i izbjeglica ostalo je bez krova nad glavom, hrane i vode, a izgubili su i ono malo stvari što su ponijeli sa sobom na putu ka boljem životu.

Veći dio izbjeglica smješten je u kamp na području Karatepea. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.