open-navfaktor-logo
search
Zabranjeno
Ne približavajte mu se: Kamen koji ubija sve koji ga dodirnu
U blizini popularnog termalnog izvora Nasu u japanskoj prefekturi Tochigi smješten je ubojiti kamen.
17.06.2020. u 21:06
get url
text

Legenda kaže da svi koji dođu u kontakt s njim – umru. Lokalno stanovništvo je prestrašeno ovom neobičnom pojavom, a vjeruju kako ga proganja duh predivne žene po imenu Tamamo-no-Mae.

Tamamo-no-Mae je poznato ime u japanskom folkloru čije se porijeklo vezuje uz kitsune, odnosno lisice. Japanci, naime, vjeruju da su ovo vrlo inteligentne i lukave životinje koje imaju mogućnost mijenjanja oblika.

Legenda kaže kako se kitsune transformirala u lijepu damu sredinom 12. stoljeća kako bi zavela japanskog cara. Tamamo-no-Mae je postala careva ljubavnica, te je prouzročila propast dinastije Shang, ali i prouzročila smrt hiljadu muškaraca u drevnom indijskom kraljevstvu po imenu Magadha.

Kad je mistik razotkrio njen pravi identitet, vojska ju je otjerala u Nasu. Međutim, tu njena priča nije završila. Iz lijepe žene, Tamamo-no-Mae se transformirala u ubojiti kamen po imenu Sesshōseki koji je oduzimao život svima koji su mu se približili.

Približavanje kamenu i danas je zabranjeno. Ali objašnjenje za takvu zabranu je vrlo jednostavno. Područje na kojem se kamen nalazi je poznato po jakoj vulkanskoj aktivnosti te proizvodnji otrovnih plinova poput sumporovodika i sumporovog oksida koji mogu našteti zdravlju čovjeka.

Iako su otrovni plinovi vjerojatniji razlog za mnoge smrti na ovome području u prošlosti, lokalno stanovništvo je izgradilo oltar Sesshoseki za svaki slučaj, kako bi pokušali smiriti duh lijepe, ali smrtonosne Tamamo-no-Mae.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.