navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Uređenje doma

Ne utječu samo na estetiku: Šest boja koje donose sreću, mir i blagostanje u životni prostor

Boje su veoma važan element u uređenju doma, ali ne utječu samo na estetiku, nego i na raspoloženje, emocije i blagostanje. Određene boje, smatraju stručnjaci, donose u dom pozitivnu energiju, povoljno utječu na raspoloženje, vitalnost, nivo energije, ali i finansije.

Objavljeno: 07.05.2020. u 09:26
get url
text

Žuta

Unošenjem u dom žute boje – unosite toplinu i vedrinu u prostor, a prema tvrdnjama feng šui stručnjaka, ona podstiče mentalne procese i pojačava intuiciju. Međutim, oprezno sa žutom, jer previše ove boje može umoriti oči i stvoriti osjećaj manjka energije. Kada birate komade namještaja ili dekora u žutoj boji, idealno mjesto za njih je središnji dio prostorije, tvrde stručnjaci.

Zelena

Zelena boja rezervisana je za uspeh, prosperitet, rast i pozitivne promjene. S tim u vezi, preporučuje se da u stanu imate slike pejzaža, da u radnom prostoru zidovi ili namještaj budu u zelenoj boji, jer donosi uspjeh i novac, a poželjna je i u kuhinji jer je boja zdravlja.

Plava

Plava je boja "novog početka". Ona simbolizira dobru komunikaciju sa ljudima, jača samopouzdanje, utče pozitivno na reguliranje apetita, opušta i smiruje. Kao i sa žutom, treba voditi računa da se ne pretera sa ovom bojom, jer može izazvari suprotan efekt ukoliko je ima previše u prostoru.

Crvena

Crvena je „adrenalin“ boja – ona podiže nivo energije i entuzijazma i poziva na akciju. Crvena se povezuje sa vatrom, koja prema feng šui vjerovanju simbolizira dolazak skorih promena na bolje. Ova boja u enterijeru trebalo bi biti prisutna u malim količinama i u detaljima, jer je intenzivna i vrlo moćna. Crvena također simbolizira uspjeh i finansijski dobitak, a pozitivo utče i na emocionalne/partnerske odnose.

Ljubičasta

Ljubičasta je boja pozitivne energije, bogatstva i smirenosti. Feng šui preporučuje da namještaj ili dekor u ljubičastoj boji treba smjestiti u najudaljeniji lijevi ugao kuće u odnosu na ulazna vrata. Takva postavka trebala vam donijeti uspjeh, spokoj, raspoloženje, prosperitet i finansijsko blagostanje. Nije preporičljivo ljubičastu imati u dijelu stana u kome se odvija najveći broj međuljudskih interakcija, kakav je dnevni botavak, jer može negativno utjecati na komunikaciju.

Narandžasta

Narandžasta je boja zdravlja, a unošenjem u dom unosite toplinu, radost i entuzijazam. Ova boja, u svojoj jarkoj nijansi, pojačava pozitivnu energiju, a koristi se i prilikom liječenja ljudi, jer se pokazalo da ima pozitivne efekte na zdravlje. Nježnije nijanse narandžaste osigurat će da u dom unesete puno smijeha, radosti i pozitivnih misli.