open-navfaktor-logo
search
Ambiciozni planovi
Ne žele biti ovisni o nafti: Saudijska Arabija pravi novi grad u kojem će vladati liberalni zakoni
Novi grad djelovao bi nezavisno od ostatka zemlje, s drugačijim zakonima o radničkim i ženskim pravima, kao i pružanjem više slobode posjetiteljima poput prava na konzumiranje alkohola
04.12.2019. u 10:12
get url
text
Neom

Saudijska Arabija planira izgraditi novi grad u kojem će na snazi biti zapadnjački, a ne šerijatski zakoni, a u okviru svoje dugoročne strategije s ciljem postanka globalnog centra za vrhunske sportske događaje.

Sportsmail saznaje da je ključni element Vizije 2030. uvođenje zapadnjačkih zakona u novom gradu Neomu, projektu vrijednom 400 milijardi funti. Grad će biti smješten na sjeverozapadu Saudijske Arabije, blizu Crvenog mora.

To bi im trebalo pomoći da steknu pravo na organizaciju više svjetskih događaja, poput subotnje borbe za naslov prvaka u teškoj kategoriji između Anthonyja Joshue i Andyja Ruiza u Rijadu.

Saudijska vlada je zaposlila brojne stručnjake za odnose sa javnošću iz cijelog svijeta kako bi se posavjetovali o projektu koji je prije dvije godine prvi pokrenuo saudijski prijestolonasljednik Mohammed Bin Salman.

Novi grad djelovao bi nezavisno od ostatka zemlje, s drugačijim zakonima o radničkim i ženskim pravima, kao i pružanjem više slobode posjetiteljima poput prava na konzumiranje alkohola, što je ljubiteljima boksa uskraćeno ovog vikenda.

Saudijsku Arabiju kritizirale su organizacije za zaštitu ljudskih prava, poput Amnesty Internationala, zbog pokušaja "sportskog pranja" svoje globalne reputacije organiziranjem događaja kao što je subotnji meč.

Španska državna radiotelevizija RTVE odbija emitirati utakmice španskog Superkupa, koja će narednog mjeseca biti održane u Džedi. Španski savez ponovo je pokrenuo takmičenje ranije ove godine, a ono je prošireno na četiri tima i nastupit će Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid i Valencija.

Amnesty tvrdi da se borba Joshua-Ruiz odvija uslijed pojačanog ugnjetavanja građana u zemlji u kojoj je ove godine bilo 146 pogubljenja.

Međutim, saudijska vlada ne planira da povuče svoj ambiciozni program, koji je dio šireg plana s ciljem rasta turističke industrije na 10 posto nacionalne ekonomije do 2030. To će pomoći smanjenju ovisnosti zemlje o nafti.

Iduće godine će se prvi put u zemlji održati brojni veliki događaji, uključujući biciklističku turneju u pet etapa koju su priredili organizatori Tour de France ASO i nastupnu utrku konja Saudijskog kupa s nagradnim fondom od 15 miliona funti. U toku su razgovori vlade i Liberty Media, vlasnika Formule 1, o tome da se tamo održi utrka. Iz F1 su tražili garancije o uvjetima rada, jednakosti za sve žene koje ulaze u zemlju i slobodu štampe, što bi Saudijskoj Arabiji bilo lakše odobriti u novom gradu, poput Neoma, koji djeluje pod odvojenom jurisdikcijom.

Prva faza u izgradnji Neoma trebala bi biti završena do 2025. godine, iako bi to moglo biti odgođeno nakon što je odgođena planirana prodaja dionica državne naftne kompanije Saudi Aramco.

U Saudijskoj Arabiji se nadaju da će ih liberalizacija dijela zemlje učiniti privlačnijim za navijače. Uprkos prodaji karata u 60 različitih zemalja, borba Joshua-Ruiz nije rasprodana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.