open-navfaktor-logo
search
U 70 gradova
Ne žele rat s Iranom: Širom SAD-a održani protesti protiv Trumpove administracije
Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo "Ne ratu s Iranom", "Ne želimo nove ratove", te pozvali britansku vladu da se odlučno usprotivi eventualnom ratu
04.01.2020. u 22:39
get url
text
Protest u New Yorku

Širom SAD-a danas su održani antiratni protesti zbog odluke administracije Donalda Trumpa da ubije iranskog generala, što je rezultiralo slanjem više od 3.000 američkih vojnika u Irak. Protesti su održani u 70 gradova, a između ostalih, veća okupljanja bila su na Times Squareu u New Yorku i u Washingtonu ispred Bijele kuće, javlja USA Today.

Proteste je organizirala antiratna koalicija ANSWER.

Na mitingu održanom u Washintonu ispred Bijele kuće, a koji je organizovalo nekoliko udruženja i antiratnih pokreta, prisustvovalo je nekoliko stotina osoba koje su pozvale američku administraciju Donalda Trumpa da povuku svoje snage iz Iraka te da ne ulaze u rat sa Iranom.

Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo "Ne ratu i sankcijama protiv Irana", "Želimo mir s Iranom" i "Pregovarajmo sa Teheranom".

U Londonu je također u subotu održan antiratni miting na kojem se okupilo nekoliko stotina osoba među kojima su bili i neki zastupnici Laburističke stranke.

Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo "Ne ratu s Iranom", "Ne želimo nove ratove", te pozvali britansku vladu da se odlučno usprotivi eventualnom ratu.

{$galerijaFotografija}

Podsjetimo, u petak rano ujutru u vazdušnom napadu američke bespilotne letjelice u Iraku ubijen je iranski general Qasem Soleimani. Ministarstvo odbrane SAD-a je saopštilo da su napad izvele američke snage po direktivi predsjednika te zemlje Donalda Trumpa.

Pentagon je optužio Soleimanija da je planirao izvesti napade na američke diplomate i službenike u Iraku i regiji, istakavši da je ubijeni vođa odgovoran za smrt stotina Amerikanaca i koalicionih partnera.

Iranski vjerski lider Ali Khamenei najavio je oštar odgovor na američki napad, a u Iranu je proglašena trodnevna žalost.

Protesti SAD
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.