open-navfaktor-logo
search
Vapaj iz Aluminija
Ne znamo hoćemo li preživjeti još dva dana
Ne znamo hoćemo li živjeti još 24 ili 48 sati, poručio je na današnjoj press konferenciji generalni direktor Aluminija Dražen Pandža, zavapivši prema Vladi FBiH
19.11.2018. u 16:21
get url
text

Zahvaljujući partnerima i dobavljačima, proteklih dana su dobivali sve sirovine neophodne za proizvodnju, s tim da ih nisu mogli sve plaćati. Ipak, dobra volja poslovnih partnera će trajati do petka.

- Mi smo redovno dobivali sirovine od naših partnera. Oni nas podržavaju već 10-tak dana u našem radu, a dali su nam rok do petka, 23. novembra. Obećali su da će nastaviti sa dopremom sirovina, ali bez opasnosti po svoje poslovanje. Mi više nećemo moći gomilati dugove prema njima, odnosno morat ćemo plaćati sirovine, što je uz ove cijene struje apsolutno nemoguće - rekao je Pandža.

On kaže kako od Vlade FBiH do sada nisu dobili službeni odgovor na njihove dopise, a čekaju i na termin za sastanak. Istaknuo je i da se sa Elektroprivredom HZHB razgovara o reprogramu starog duga u iznosu od 184 miliona maraka. Vlada je, tvrdi, preuzela na sebe da odredi diferencirane naknade za obnovljive izvore energije, pa se već početkom naredne godine može očekivati i umanjenje tih naknada. Za to vrijeme Aluminij radi na planu mjera uštede, koji će biti poslan u Vladu, a i navedena revizija preduzeća se privodi kraju.

Istaknuo je kako je otvoren račun koji ne e biti moći biti blokiran, a na njega bi se trebala uplatiti obećana sredstava od 1,1 milion KM.

- Sredstva, koja je Vlada izdvojila za Aluminij još uvijek nisu operativna, jer se čekalo na otvaranje računa - podsjeća Pandža.

Ponovio je da je ključni problem Aluminija danas, ustvari, cijena električne energije.

- U ovom momentu nismo riješili nabavku. Trenutno struju nabavljamo avansno – dan za dan. Po tom režimu dan ranije ćemo morati platiti energiju za sutrašnji dan, što je ekstreman rizik, s obzirom da ne znamo koliko će koštati struja za naredna dva dana. Danas smo dobili ponudu, koja je bila rekordna i iznosila je 99 eura. To niko na svijetu ne može plaćati i pritom dobro poslovati. U ovakvim uvjetima i režimu teško možemo raditi dugoročno. Nakon petka ponovno možemo doći u bezizlaznu situaciju. Izdržali smo 15 dana, ali u firmi nedostaje svega: rezervnih dijelova, novca za nabavku i popravke, novca za plate... - kazao je Pandža.

Podnošljiva cijena električne energije, prema njegovim riječima, iznosila bi 60 eura, iako bi i u tom slučaju Aluminij bilježio gubitke.

Naglasio je kako je Vlada FBiH dosad potvrdila dobru volju.

- Nedavni zaključci bili su, ustvari, prvi set mjera. To je uvod iza kojeg trebaju slijediti novi setovi mjera. Problem je uvijek isti i tiče se električne energije i načina plaćanja - pojasnio je.

Odgovore na dopise nisu dobili ni iz Vlade Republike Hrvatske, iako im se nadaju.  Rekao je kako će Uprava podržati štrajk radnika Aluminija najavljen za srijedu, jer razumiju da je situacija neizdrživa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.