open-navfaktor-logo
search
Predlažemo
Ne znate šta ćete za ručak: Pripremite lazanje sa piletinom, gljivama i špinatom
Potrebni sastojci: 800 g pilećih prsa, tanko narezanih, 4 velikih gljiva, 1 glavica bijelog luka,1 svežanj špinata, 90 g maslaca, 100 g brašna, 750 ml mlijeka, 150 g naribanog parmezana, 2 kašike senfa, sok polovine limuna, 500 g kondenzirane pileće supe, parmezan sir za posipanje po vrhu.
08.02.2022. u 20:09
get url
text

Postupak pripreme:

Zagrijte rernu na 150 stepeni Celzijusa.

U aluminijsku foliju stavite portobello gljive, glavicu bijelog luka, malo maslinovog ulja i čvrsto zamotajte, pecite na 150 stepeni oko sat. Izvadite iz rerne, gljive narežite, glavicu bijelog luka sačuvajte.

Uklonite debele peteljke špinata, te ga trgajte na manje komade.

U lončiću zagrijte mlijeko, dobro ga začinite i prebacite u šerpu. U lonac na jakoj vatri stavite maslac i brašno, pržite minutu miješajući žicom, a zatim ulijte toplo mlijeko, pa miješajte bez prestanka.

Miješajte umak dok ne prokuha i postane sjajan i bez grudvica.

Sklonite s vatre i umiješajte naribani sir, kondenziranu supu, senf i limun.

U umak istisnite pečeno meso bijelog luka i završite sa solju.

Tanko narežite pileće prsa i gljive.

Mješavinu slažite u vatrostalnu posudu: sloj listova tjestenine, piletina, gljive, umak, špinat, pa ponovite. Jelo pospite naribanim sirom.

Pecite na 180 stepeni Celzijusa oko 45 minuta, ostavite da miruje pet minuta, a zatim poslužite dok je toplo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.