open-navfaktor-logo
search
Ankara
Nećaci Fetullaha Gulena osuđeni na po 12 godina zatvora
Današnjem ročištu pred 29. Kaznenim sudom u Ankari optuženi su prisustvovali putem video konferencije, dok su u sudnici bili prisutni njihovi advokati
17.07.2019. u 17:32
get url
text

Samil Gulen i Tavus bin Keysan Gulen, nećaci lidera FETO-a Fetullaha Gulena, osuđeni su na po 12 godina zatvora zbog članstva u oružanoj terorističkoj organizaciji, javlja Anadolu Agency (AA).  Današnjem ročištu pred 29. Kaznenim sudom u Ankari optuženi su prisustvovali putem video konferencije, dok su u sudnici bili prisutni njihovi advokati.

Optuženi Samil Gulen, kojemu se optužnicom stavljalo na teret da je bio nadređeni unutar vojnih struktura FETO-a te da je u toj funkciji dolazio u Ankaru, odbacio je optužbe na njegov račun, te iznio tvrdnju da je u Ankaru dolazio kako bi posjetio oca koji je bio u bolnici. Gulen je također odbio da je koristio ByLock, sistem šifrovane komunkacije među pripadnicima terorističke organizcije FETO. Također je negirao svaku vezu s pomenutom organizacijom.

Tavus bin Keysan Gulen, također nećak Fetullaha Gulena, odbacio je optužbe da je putem telefona, koji je bio prijavljen na njegovo ime, zvao određena čelna imena unutar organizacije. Gulen je kazao kako je pomenuti telefon koristio njegov otac. Kazao je također kako je u periodu od 2000. do 2008. godine radio u obrazovnim ustanovama povezanim s FETO-om, zbog pritiska koji je na njega vršio otac, a s ciljem dobivanja posla gdje bi bio osiguran. Na pitanje zašto je putovao u SAD, Gulen je kazao da su to bile poslovne posjete.

Advokati dvojice optuženih naveli su kako su njihovi klijenti optuženi zbog rodbinskih veza s liderom FETO-a Fetullahom Gulenom, te su u skladu s tim, zatražili njihovo oslobađanje. Predsjednik suda Sukru Caglar je optužene Samila Gulena i Tavusa bin Keysana Gulena proglasio krivim za krivično djelo "članstvo u oružanoj terorističkoj organizaciji", te ih zbog toga osudio na 12 godina zatvora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.