Donesena odluka

Neće biti istrage: Soldu nije niko pretukao, radi se o samopovređivanju

Objavljeno: 11.01.2019. u 18:23 Autor: E. F.

U odluci koja se sastoji od 148 stranica navedeni su sadržaji svih materijalnih dokaza, izvršenih vještačenja, te izjava svih saslušanih svjedoka

Nakon više od dvije godine detaljnih provjera Kantonalno tužilaštvo u Širokom Brijegu donijelo je nalog da se istraga neće provoditi u predmetu "Mile Soldo", koji je formiran zbog povreda koje je oštećeni Mile Soldo zadobio na rođendanskoj proslavi u oktobru 2016. godine u mjestu Dubrava, Široki Brijeg.

- U ovom slučaju se ne radi o krivičnom djelu već o samopovređivanju - saopćeno je iz Tužilaštva ZHK.

U odluci koja se sastoji od 148 stranica navedeni su sadržaji svih materijalnih dokaza, izvršenih vještačenja, te izjava svih saslušanih svjedoka.

- Odluka je donesena na temelju svih dokaza koji se nalaze u spisu i to: izjava 123 svjedoka (sudionici rođendana, policijski službenici, radnici DZ Široki Brijeg,  uposlenici SKB Mostar i drugi), pregledom audiovizualnog sadržaja i poruka sa više od 60 mobilnih aparata, ispisa dolaznih i odlaznih poziva, utvrđenog nastanka tjelesnih povreda kod Mile Solde od strane specijaliste otorinolaringologa i vještaka medicinske struke, utvrđenog nastanka amnezije kod istog od strane subspecijaliste forenzičke psihijatrije i vještaka iz neuropsihijatrije, utvrđenog prisustva alkohola u krvi od strane diplomiranih inženjera hemije, utvrđene nepodudarnosti DNK analizom pronađenih tragova krvi sa nespornih uzorcima uzetih od osoba koje su se u javnosti dovodile u vezu sa nanošenjem ozljeda Mili Soldi, kao i drugih dokaza - kazao je  Josip Aničić, viši stručni saradnik i službenik za odnose sa javnošću Tužilaštva ZHK.

Prema njegovim riječima Tužilaštvo je izvršilo i provjere svih izjava, informacija i komentara koji su se u javnosti pojavili kao motivi zbog kojih bi eventualno neko mogao nanijeti tjelesne povrede Mili Soldi, kao i svih onih okolnosti koji su mogli izazvati i najmanju sumnju u to.

Odluka da se istraga neće provoditi otpremljena je oštećenom koji ima pravo, u slučaju nezadovoljstva, u roku od osam dana od prijema iste uložiti žalbu Uredu Glavnog kantonalnog tužioca ZHK.

Soldo je sa povredama lica i glave završio u bolnici u noći sa 8. na 9. oktobra 2016. godine kada je zadobio teške povrede na rođendanskoj zabavi. Prema prvim nezvaničnim informacijama koje su danima kružile u Širokom Brijegu, maloljetnika je brutalno pretukla grupa mladića, pripadnika tzv. zlatne mladeži, odnosno sinovi lokalnih tajkuna.

Prema drugoj verziji priče, Soldi je na glavu pao željezni gol i tako je zadobio povrede lica. Svjedoka ni jednog niti drugog nije bilo, a ni sam Soldo se ne sjeća šta se zapravo dogodilo. Nakon što je vijest o događaju plasirana u javnost, u Širokom Brijegu se digla poprilična buka u vezi sa slučajem i "šutnjom" MUP-a ZHK. Vrhunac su bili protesti, koji su  održani na gradskom trgu u Širokom Brijegu 25. novembra 2016. godine. Tada je javnost tražila ostavke odgovornih i hitno rješenje slučaja.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije