- Kao potpredsjedavajuća Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma i predstavnica najveće bosanske zajednice izvan Bosne i Hercegovine, znam koliko je važno da održimo stabilnost u regionu i da se čvrsto suprotstavimo destruktivnim političarima koji žele poništiti godine mira - rekla je potpredsjednica Wagner.

- Nećemo dozvoliti da korumpirani političari u Bosni, koje često podržava Putinov režim, ugroze Dejtonski sporazum i učine život još opasnijim za sve one u regionu. Ovaj zakon će osigurati da uvedemo sankcije ovim destabilizirajućim kriminalcima i odvratiti loše aktere, uključujući Rusiju, da steknu uporište u regionu.

VEZANI TEKST - Escobar kritikovao Dodikovo secesionističko djelovanje: Članovi Kongresa pitali zašto nema ozbiljnijih sankcija

- Kao gradonačelnik Daytona tokom historijskog Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine, razumijem važnost diplomatije i konstruktivnog angažmana u rješavanju sukoba. Postizanje mira nije lako, ali to je nešto što bi Amerika trebala podržati kao zagovornik međunarodnog poretka i vladavina prava. Međutim, mirovni sporazumi su održivi samo ako su sve strane voljne da dođu za sto - rekao je kongresmen Mike Turner.

- Podržavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma kroz sankcije pokazuje nepokolebljivu posvećenost Sjedinjenih Država unapređenju sigurnosti i sprečavanju nasilja. Pozivajući na odgovornost one koji potkopavaju mirovne sporazume, šaljemo snažnu poruku da međunarodna zajednica neće tolerirati akcije koje produžavaju sukobe i ljudske patnja.

- Moramo podržati narod Bosne i Hercegovine u zaštiti njihovog teško stečenog mira suočenog sa silama sukoba i sektaštva, dok istovremeno činimo njihovu demokratiju jačom, reprezentativnijom i inkluzivnijom - rekla je kongresmenka Susan Wild.

- Kritično, ovaj prijedlog zakona poziva Bosnu i Hercegovinu da provede presude Evropskog suda za ljudska prava, koje zahtijevaju ukidanje postojećih etničkih i vjerskih zahtjeva za obavljanje visokih političkih funkcija – što je neprihvatljiva prepreka za građane jevrejskog i romskog porijekla, kao i svi ostali građani koji ne spadaju u tri zaštićene etničke zajednice. Zadovoljstvo mi je što još jednom radim sa predstavnicom Wagner na ovoj inicijativi kako bi se omogućile veće mogućnosti, uključenost i stabilnost u regionu.

- Narod Bosne i Hercegovine zaslužuje vladu koja cijeni i daje prednost jedinstvu i demokratiji. Održavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma kroz sankcije će Bosnu i Hercegovinu staviti na pravi put ka zaštiti svog suvereniteta, stabilnosti, teritorijalnog integriteta i multietničkog karaktera od zlonamjernih aktera koji žele da naruše duh Dejtonskog mirovnog sporazuma. Kao predsjedavajući Evropskog podkomiteta za vanjske poslove, nastavit ću da se borim za mir i stabilnost u Evropi i širom svijeta - rekao je kongresmen Kean.

VEZANI TEKST - Escobar poručio da će nastaviti prozivati odgovorne: Dodik i dalje fokusiran na demontažu Dejtona i Ustava BiH

U obrazloženju, navedeno je da bi Zakon:

- Naveo da je politika Sjedinjenih Država podržavati jedinstvenu, suverenu i multietničku BiH; koristiti sankcije protiv onih koji potkopavaju Dejtonski sporazum i bosanske demokratske institucije; ohrabriti EU da se pridruži SAD-u u sankcioniranju Dodika; razotkriti ulogu Rusije u podsticanju nestabilnosti u BiH i ugrožavanju multilateralnih mirovnih napora; i raditi na zaštiti Ureda visokog predstavnika.

- Kodificirao, krojio i naložio ovlasti za izricanje sankcija stranim licima i punoljetnim članovima porodice koji potkopavaju Dejtonski sporazum ili na drugi način ugrožavaju sigurnost BiH.

Sankcije se moraju izreći za:

1. Formiranje ili učešće u formiranju paralelnih otcijepljenih institucija

2. Kršenje ili na bilo koji način ometanje provedbe Dejtonskog sporazuma, uključujući prijetnje Uredu visokog predstavnika

3. Podrivanje bosanskih demokratskih institucija

Zahtijevati robusno i redovno izvještavanje kako bi se uspostavio snažan nadzor.