open-navfaktor-logo
search
Prognoza
Nedim Sladić: Natprosječno toplo vrijeme za ovo doba godine, za vikend do 21 stepen
Temperature zraka u Bosni i Hercegovini za dane vikenda značajnije će odstupati u odnosu na višegodišnji prosjek pa će se kretati i do 21 stepen Celzijusa.
04.02.2021. u 10:03
get url
text

- Danas usljed priliva nešto više vlage po visini u zapadnom visinskom strujanju i rubnog premještanja fronte sjevernije od naše zemlje u polju malo povišenog pritiska zraka bit će znatno oblačnije u odnosu na jučerašnji dan, pa će u većem dijelu zemlje prevladavati pretežno oblačno, ali i dalje natprosječno toplo vrijeme za ovo doba godine - kazao je meteorolog Nedim Sladić.

Kako je naveo, padavine se iz ovakve oblačnosti ne očekuju. Od sutra, pojasnio je Sladić, prolazno jača atmosferski pritisak s juga kontinenta, a po visini utječe termobarički greben koji u jugozapadnom visinskom strujanju povlači još topliji i većinom suh zrak, zbog čega će temperature zraka u dane vikenda značajnije odstupati u odnosu na višegodišnji prosjek 1981-2010.

- Uz navjetrinsku stranu Dinarida zadržavat će se dosta vlažnog zraka na nižim vertikalnim slojevima atmosfere, zbog čega će često u Hercegovini, jugozapadnim, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne biti oblačnije u odnosu na ostatak zemlje - istakao je Sladić.

Na planinama, naveo je, primjećuje se od sutra i utjecaj sve izraženijeg juga s fenskim utjecajem, kako će podignut i vlažan zrak na navjetrinskoj strani Dinarida se sušiti i dodatno zagrijavati silaskom niz planinu, pa uz isušivanje vlage u nižim vertikalnim slojevima atmosfere prevladavat će sunčanije vrijeme u većem dijelu BiH, a naročito prema sjeveroistoku Bosne.

Oblačnije se zadržava na području Hercegovine, zapada, jugozapada i sjeverozapada Bosne. Iako je na pojedinim planinama u zadnja dva dana istopljeno i do 60 centimetara snijega, fen u kombinaciji sa izuzetno visokim temperaturama zraka za februar će na planinama nastaviti dalje da ubrzano topi snijeg, što će dovesti i do porasta brojnih vodostaja.

- Najviše sunčanog vremena prognozira se u subotu, kada će prevladavati većinom sunčano vrijeme uz umjerenu oblačnost u većem dijelu Bosne, a u Hercegovini, zapadnim, sjeverozapadnim i jugozapadnim područjima Bosne većinom pretežno oblačno vrijeme usljed nakupljanja oblaka nad Dinaridima uslovljeni zadržavanjem vlage na nižim vertikalnim profilima atmosfere. Očekuje se da će u subotu atmosferski pritisak biti u postepenom padu, a za posljedicu će se stvarati gradijent koji će nagovijestiti novu promjenu vremena i utjecaj ciklone sa zapada, koju će prethodno ispratiti jačanje juga - izjavio je Sladić.

U nedjelju prognozira se umjereno do jako jugo, s kojim temperature zraka su i za 12 stepeni više u odnosu na višegodišnji prosjek 1981-2010.

- Sa zapada približavat će nam se ciklona koja će usloviti porast vlažnosti zraka na vertikalnim nivoima atmosfere uz sve više oblačnosti, koja će se od zapada i jugozapada širiti prema istoku i sjeveroistoku. Jače i intenzivnije padavine se prognoziraju u Hercegovini, zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne, a uz navjetrinsku stranu Dinarida usljed daljnjeg širenja, hlađenja i kondenzovanja zraka mogući su i obilniji izljevi kiše. U večernjim satima kiše će biti i u ostatku Bosne, izuzev sjeveroistoka Bosne gdje izgledno bi se zadržalo suho vrijeme - pojasnio je Sladić.

Od petka do nedjelje, jutarnje temperature zraka većinom su od šest do 13, a dnevne od 13 do 19, na sjeveru i sjeveroistoku Bosne lokalno do 21 stepen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.