open-navfaktor-logo
search
Granski kolektivni ugovor
"Nedostatak poštovanja": Pregovarači Vlade KS nisu došli na sastanak s medicinarima
Pregovarački timovi Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo i Vlade Kantona Sarajevo danas su trebali održati sastanak na temu novog Granskog kolektivnog ugovora, međutim na dogovorenom sastanku članovi Pregovaračkog tima Vlade KS se nisu pojavili.
01.06.2021. u 16:36
get url
text

VEZANI TEKST - Selimić: Ako vlast u KS nastavi brinuti o likvidnosti Zavoda, ostat ćemo bez uposlenika jer će jedan dio otići u penziju, a drugi vani

- Koristimo priliku obavijestiti javnost Kantona Sarajevo, članove Sindikata radnika u zdravstvu u KS, kao i sve radnike zaposlene u djelatnosti zdravstva u KS ("nedoktore") o nedostatku direktnog socijalnog dijaloga, neodgovornog i krajnje pasivnog odnosa Pregovaračkog tima Vlade KS - saopćeno je iz Sindikata radnika u zravstvu.

U saopćenju se navodi kako je već ranije, tačnije nakon posljednjeg sastanka održanog 19. maja, "koji je bio vrlo konkretan i direktan", javnost informisana da će se 1.juna održati sastanak Pregovaračkih timova Sindikata radnika u zdravstvu u KS i Vlade KS, a u vezi pregovaranja za Granski kolektivni ugovor.

- Međutim, na danas dogovorenom sastanku članovi Pregovaračkog tima Vlade Kantona Sarajevo se nisu pojavili. Ovakvo ponašanje predstavlja nedostatak minimuma poštovanja i kućnog odgoja istih prema radnicima zaposlenim u djelatnosti zdravstva - istakli su iz Sindikata.

Podsjetimo, radnici u zdravstvu KS u štrajku su od 2. septembra 2019. godine.

Sindikat je prvobitno tražio povećanje satnice sa 2,60 na 2,80, te usklađivanje koeficijenta sa onim kojeg imaju specijalisti ljekari od 5,40 iz Kolektivnog ugovora doktora medicine i stomatologije KS.

U međuvremenu, kako je ranije kazao Edo Selimić, predsjednik Sindikata, odustali su od svega.

- Čak i satnica iz 2017. godine, koju smo mi izborili sa Vladom tadašnjeg premijera Konakovića od 2,60 KM, sada koriste svi, i uposlenici KCUS-a, koji su federalna institucija, Sindikat doktora medicine i stomatologije KS... Ostali smo pri jedinom zahtjevu, a to je usklađivanje koeficijenata sa onima koji su bili od 2007. godine – objasnio je Selimić.

Svoja prava radnici u zdravstvu KS tražili su do sada i na tri protesta ispred zgrade Vlade KS, na dva tokom 2019. - 7. oktobra i 19. decembra, a treći je održan 9. jula. prošle godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.