Okružno javno tužilaštvo u Banjoj Luci zatražilo je pomoć od pravosudnih organa SAD-a kako bi, kako prenosi RTV BN, Karganović bio priveden pred lice pravde.

Zanimljivo je da se pravosudni sistem RS aktivirao baš u vrijeme kada je na pragu zastara predmeta, pa je vrlo izvjesno da osumnjičeni direktor NVO "Istorijski projekat Srebrenica" neće nit biti priveden pred lice pravde.

- Tužilaštvo je s ciljem ispitivanja osumnjičenog uputilo 15. maja 2020. godine, zamolnicu za pružanje međunarodne pravne pomoći pravosudnim organima SAD-a, s obzirom da je Stefan Karganović, prema do sada raspoloživim informacijama, državljanin SAD-a - navedeno je u saopćenju Okružnog tužilaštva.

VEZANI TEKST - Odbjegli bivši direktor "istorijskog projekta Srebrenica" Karganović osuđen za klevetu

Stefan Karganović uspješno je izvukao od vlasti RS dva miliona maraka za ''Istorijsku projekat Srebrenica''. Još uspješnije je pronašao način da izbjegne plaćanje poreze i doprinosa, čime je oštetio budžet za 100.000 maraka.

A najuspješnije, za sada, izbjegava da padne u pravosudne ruke zbog počinjenog krivičnog djela, tako što već šest godina zavarava organe gonjenja koji ne mogu ili ne žele da mu uđu u trag.

Opozicione vlasti u RS kažu da je igra jasna.

- Oni su znali gdje je Karganović svih prethodnih godina. Osnovni cilj je da dođe do zastare predmeta i da on nikada ne odgovora za to što je opustošio budžet i to ne bi mogao da uradi da nije imao podršku vlasti u RS, prevenstveno SNSD-a. Vjerovatno će to završtiti tako što će slučaj dobiti pravosudnu zastaru i neće odgovarati za ono što nije učinio, godinama se kao nije mogao pronaći. Čitav predmet je razvlačen godina - rekao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Stefan Karganović je jedan od koautora knjige "Rušenje RS", u kojoj su, kao "strani plaćenici", označene pojedine nevladine organizacije, udruženja, novinari i javne ličnosti.

Na Karganovićevoj crnoj listi bio je i Transparency international u BiH. Tužili su Karganovića za klevetu.

- Sve ovo vrijeme od kako je pokrenut postupak protiv njega on je bio u Srbiji društveno -politički aktivan, izdavao je određene publikacije, čak se javljao i u medijima i znalo se da je u Srbiji i ako se htjelo da se on dovede u BIH i da odgovara za ono za šta se tereti to se moglo i uraditi. Cilj je bio da dođe do zastare i da nikada ne odgovara - kazala je Ivana Korajlić, Transparency international u BiH.