open-navfaktor-logo
search
Kina
Nekad opustjelo selo danas je omiljeno turistima
Prije nekoliko decenija, nekad izolirano selo Chenqiao u jugoistočnom kineskom Fujianu bilo je "gotovo prazno". Ali zahvaljujući lokalnoj zajednici, danas je to popularna destinacija za odmor za ljubitelje prirode.
26.08.2020. u 09:24
get url
text

Hiljadugodišnje selo smješteno je na vrhu uske litice. Sa nadmorskom visinom od 936 metara i prosječnom ljetnom temperaturom od 24 stepena Celzijusa, omiljeno je ljetovalište za turiste. Od početka ljeta privlači sve veći broj posjetitelja za planinarenje, kampovanje i uživanje u prirodi. Čest je slučaj da su pansioni u potpunosti rezervirani vikendom.

Međutim, prije nekoliko decenija, Chenqiao je još uvijek bilo izolirano selo u kojem su seljani teško mogli sastaviti kraj s krajem obrađujući zemlju. Svi mladi ljudi bili su pobjegli iz svog sela kako bi zaradili novac u velikim gradovima. Do 2005. godine u ovom selu je ostalo samo oko 30 starijih ljudi, a nekad je u njemu živjelo više od 1.000 ljudi.

{$galerijaFotografija}

No, 2009. godine nekoliko biznismena vratilo se u Chenqiao te su spoznali da bi selo uskoro moglo biti potpuno napušteno. Da bi ga oživjeli, osnovali su turističku kompaniju sa ostalim mještanima i odlučili da razvijaju seoski turizam. Ta ideja itekako se isplatila.

Krenuli su od popravljanja puteva i napuštenih kuća, a kasnije su izgradili pješačke staze i paviljone duž litice. Tokom godina, Chenqiao se razvio iz siromašnog i osamljenog sela u popularno mjesto seoskog turizma, privlačeći više od 200 mještana koji su se vratili kući kako bi započeli vlastiti posao, piše Xinhua.

U 2019. godini broj turista u selu Chenqiao premašio je 100.000, što je donijelo mještanima prosječni godišnji prihod od 14.800 juana (oko 2.131 američkih dolara).

Nekad opustjelo selo danas je omiljeno turistima - 26. 8. 2020.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.