open-navfaktor-logo
search
Izvršena primopredaja
Nekadašnji logor Kon-Tiki u Vogošći postaje Muzej stradanja građana Bosne i Hercegovine
U Vogošći je danas zvanično izvršena primopredaja otkupljenog objekta nekadašnjeg logora "Kon-Tiki" čija će krajnja namjena biti uspostavljanje "Muzeja stradanja građana Bosne i Hercegovine".
01.02.2023. u 12:47
get url
text

Muzej će biti podsjetnik na događaje iz perioda 1992-1995. i trajno svjedočiti o golgoti kroz koju su prošli prisilno zarobljeni građani i građanke Vogošće, Sarajeva, Nahoreva, Sokoca, Ilijaša i Visokog, kao i torturama koje su preživjeli na tom mjestu, te u logoru "Bunker" koji se nalazio pored objekta. 

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović koji je prisustvovao primopredaji otkupljenog objekta od bivše vlasnice Anke Beganović, zahvalio je svima koji su doprinijeli početku realizacije ovog projekta. 

Nekadašnji logor "Bunker" FOTO: Press KS

Objektom će upravljati JU Fond Memorijala Kantona Sarajevo, a prema riječima ministra Osmanovića, očekuje se da renovirani objekt bude otvoren u ovoj godini. 

- Nakon više od deset godina realizirali smo skupštinsku odluku i započeli proces preuređenja prostora "Kon-Tiki", a sve u cilju njegovanja kulture sjećanja i podsjećanja na sve što smo doživjeli i preživjeli. Današnji čin preuzimanja znači da možemo krenuti u pokretanje tenderske procedure i renoviranje ovog prostora koji će biti jedna od nezaobilaznih edukacijskih tačaka, jer nam je veoma bitno da ispričamo istinitu priču o stradanju građana i građanki Bosne i Hercegovine - rekao je ministar Osmanović i dodao da je za kupovinu objekta i zemljišta Kanton Sarajevo izdvojio 750.000 KM. 

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo je u prethodnom periodu, putem Općine Vogošća, Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, te JU "Fond Memorijala Kantona Sarajevo" poduzelo neophodne aktivnosti radi rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, te otkupa navedenog objekta i njegovog prenosa u vlasništvo Kantona Sarajevo, saopćila je Služba za protokol i press KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.