Savjeti

Nekoliko super trikova za uklanjanje mrlja sa odjeće

Objavljeno: 29.07.2019. u 22:12

Odjeću koju ste zamrljali sladoledom natopite mineralnom vodom ili običnom hladnom vodom te operite u veš mašini

Pokušavate li ukloniti mrlje od ulja ili masne hrane, prvo ih namočite i istrljajte u hladnoj vodi. Ako se mrlja već sasušila, vodi dodajte deterdžent. Neugodne mrlje na odjeći možete očistiti jednostavno, brzo, efikasno i jeftino uz male trikove i brzu reakciju, svi će ljetni tragovi nestati.

Ukoliko ste se pokapali sokom pomoći će vam vruća voda. Isperite odjeću u vrućoj vodi kojoj ste dodali deterdžent. Nemojte pokušavati skinuti mrlje od krvi, blata ili mliječnih proizvoda vrućom vodom jer ih možete učiniti otpornijima. Krv s odjeće uklonite hladnom vodom, a ako se sasušila, odjeću umočite u otopinu soda bikarbone i hladne vode.

Mrlje od lubenice najlakše ćete očistiti tako da sok upijete papirnatim ručnikom, a onda isperete hladnom vodom.

Mrlje od umaka od paradajza ili kečapa prije pranja istrljajte bijelim sirćetom. Na mrlje od kečapa možete nanijeti i dječji puder te pustiti da se osuši. Nakon toga odjeću iščetkajte i operite na uobičajen način. Kod mrlja od paradajza i kečapa pomaže i glicerin – pomiješajte ga s vodom u omjeru 1:1, namočite odjeću i pustite da odstoji. Operite na uobičajen način.

Odjeću koju ste zamrljali sladoledom natopite mineralnom vodom ili običnom hladnom vodom te operite u veš mašini.

 

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Iz kategorije