Nisu iz Evropskog pokreta u BiH, nevladine organizacije, željeli opterećavati javnost detaljima o konkretnom "vidljivom doprinosu" Halitovića u procesu evropskih integracija BiH, ali jesu činjenicama nepotkrijepljenim konstatacijama o "stvaranju boljeg poslovnog i društvenog okruženja uz primjenu pozitivnih evropskih vrijednosti".

Da je Halitović motor evropskih integracija BiH, u Evropskom pokretu su zaključili baš u jeku predizborne kampanje, što je, uz izostanak činjenica koje bi potkrijepile takav zaključak, nametnulo sumnju u motive koji stoje iza priznanja načelniku Bosanske Krupe, naročito uzimajući u obzir postojeću praksu, često tematiziranu u medijima, kupovine nagrada novcem iz budžeta.

Toliko su u Evropskom pokretu u BiH oduševljeni Halitovićevim angažmanom na evropskom putu BiH i razvoju Bosanske Krupe da su mu izborne 2016. godine dodijelili nagradu za "načelnika decenije", a tri godine kasnije su Bosansku Krupu prepoznali kao "otvorenu lokalnu zajednicu – partnera EU integracija".

Nije Halitović jedini zvaničnik čiji su doprinos evropskim integracijama BiH prepoznali u Evropskom pokretu. Za vrijeme predizborne kampanje su uhvatili pravi zalet, pa su slična priznanja u srijedu dodijeljena gradonačelnici Visokog Amri Babić, gradonačelniku Goražda Muhamedu Ramoviću i gradonačelniku Mostara Ljubi Bešliću, te općinskim načelnicima Istočnog Novog Sarajeva, Travnika i Zavidovića Ljubiši Ćosiću, Admiru Hadžiemriću i Hašimu Mujanoviću.

Zanimljivo je da su, kada je u pitanju Unsko-sanski kanton, osim načelniku Halitoviću priznanje "Orden Evropskog pokreta u BiH" dodijelili još i gradonačelniku Cazina Nerminu Ogreševiću i poduzetniku Kemalu Hrnjiću. Sva trojica su kandidati za (grado)načelnike i na ovim izborima. 

- Orden se dodjeljuje partnerima i zaslužnim pojedincima koji su dali vidljiv doprinos procesu EU integracija države BiH, kao i razvoju lokalne zajednice – objasnio je predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo.

Javnost je, nažalost, ostala uskraćena za zasigurno uzbudljivo objašnjenje o, primjera radi, zaslugama Ljube Bešlića na evropskom putu BiH i razvoju Mostara.

Iako je propustio objasniti konkretne razloge zbog kojih su navedeni zvaničnici nagrađeni, Praštalo nije propustio da uoči predstojećih Lokalnih izbora pozove građane da iskoriste svoje građansko pravo i izađu na izbore.

Dobitnici najviših priznanja Evropskog pokreta su, kako se navodi u saopćenju te organizacije, i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić.

Ne prepoznaje Evropski pokret u BiH lidere u evropskim integracijama samo u BiH, već i u cijelom regionu. Tako je generalni sekretar Evropskog pokreta Haris Plakalo u oktobru ove godine uručio nagradu "u znak zahvalnosti za dugogodišnju partnersku saradnju" Marku Đuriću, bivšem direktoru Kancelarije za Kosovo u susjednoj Srbiji i novom ambasadoru te zemlje u SAD-u. U široj regionalnoj javnosti poznatijem kao prvi tapšač Aleksandru Vučiću.

Priznanja Evropskog pokreta u BiH zbog zasluga na evropskom putu svojevremeno su dobijali i Nebojša Radmanović, Edita Đapo ili Mirvad Kurić, dok je 2016. godine Dragan Čović bio "najeuropljanin BiH" jer ga je Evropski pokret u BiH prepoznao kao "predvodnika svih evropskih procesa u BiH".

Uzimajući u obzir broj osoba koje, prema ocjenama Evropskog pokreta, nose velike zasluge za proces evropskih integracija BiH, zaista je pravo čudo da BiH već nije članica EU-a.

Osim toga, javnost je već godinama skeptična po pitanju raznih odlikovanja koja političari dobijaju od nevladinih organizacija. Tako je Centar za istraživačko inovinarstvo (CIN) prije nekoliko godina tematizirao manifestaciju na kojoj su najnačelnicima, menadžerima, premijerima..., proglašavani pojedinci, a kasnije se ispostavilo da su kupovinom raznih publikacija i plaćanjem promotivnih tekstova zapravo davali novac iz budžeta istoj toj organizaciji koja ih je proglasila najboljim nosiocima izvršne vlasti na lokalnom nivou. 

Detaljnije o CIN-ovom istraživanju iz 2016. godine možete vidjeti u videu ispod.