open-navfaktor-logo
search
Nakon važne presude
Nelegalne smjene u TK doći će na naplatu: "Volio bih da plate oni koji su potpisivali, a ne građani iz budžeta"
Sanel Mumić bio je direktor Osnovne škole Dubrave u Živinicama, sve dok bivša vlast u Tuzlanskom kantonu nije smijenila sve direktore. Upravo je Mumić zajedno sa još 13 svojih kolega najviše oštećen jer je imao ugovor na određeno, pa je s pozicije direktora škole morao na biro za zapošljavanje.
Merima Čustović
10.03.2022. u 15:23
get url
text
Sanel Mumić

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) donio je presudu kojom je utvrđeno da smjena 33 direktora srednjih škola u Tuzlanskom kantonu (TK), koju je provela bivša vlast, nije u skladu s entitetskim Ustavom. Ista odluka očekuje se i po pitanju smjene 88 direktora u osnovnim školama jer je trećina zastupnika iz Skupštine TK uputila identičnan zahtjev za ocjenu ustavnosti, a smjene su urađene na isti način, podnošenjem amandmana na izmjene zakona.

VEZANI TEKST - Odluka bivše vlasti: Smjena direktora škola u TK nije u skladu s Ustavom

- Ja ću sačekati da vidim šta kaže sud kada je u pitanju moja tužba. Presuda Ustavnog suda FBiH će biti samo jedan dokaz u tom postupku. U svojoj tužbi sam kao privremenu mjeru tražio vraćanje na poziciju. Moram reći da je to bila katilska vlast, koja je uradila nešto što nije u skladu s demokratskim normama. Ipak, vidimo da je pravda, možda spora, ali dostižna - kaže Mumić.

Ovo mora biti nauk za sve koji su ili će biti na vlasti da se ovako nešto više ne ponovi.

- Najviše bih volio da se troškovi oštećenih ne plaćaju iz budžeta, odnosno novcem građana, nego da odgovaraju oni koji su stavljali svoje potpise, konkretno tadašnji predsjednik Skupštine Slađan Ilić, ministar Elvis Baraković i predsjednik Školskog odbora u OŠ Dubrave Halid Ahmetbegović - ističe Mumić.

Smjena direktora provela je vlast koju su činili Socijaldemokratska partija (SDP), Pokret demokratske akcije (PDA), Naša stranka (NS) i Savez za bolju budućnost (SBB). Ovu vlast nedavno je smijenila nova većina u Skupštini TK, ali to ne mijenja činjenicu da će tužbe protiv Tuzlanskog kantona doći na naplatu.

- Sada radim za privatnu firmu, a sve što se desilo me demotivisalo da radim u obrazovanju - zaključio je Mumić.

Ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović za Faktor kaže da u Ministarstvo još nije došla presuda u vezi s direktorima srednjih škola, pa u ovom momentu ne može ništa komentirati.

- Kada dobijemo presudu, analizirat će je pravnici i onda će Ministarstvo zauzeti zvaničan stav - rekao je ministar Omerović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.