open-navfaktor-logo
search
Zrak "veoma nezdrav"
Nema odgađanja Australian Opena uprkos požarima
Kvalitet zraka u Melbournu je okarakterisan kao "veoma nezdrav", ali su organizatori turnira uključili dodatne mjere kako bi se takmičenje moglo održati na vrijeme
07.01.2020. u 12:19
get url
text

 Uprkos požarima koji već mjesecima bijesne širom Australije, organizatori Australian Opena izjavili su kako ne očekuju odgađanje početka teniskog Grand Slam turnira koji se održava u drugoj polovini januara, prenosi Anadolu Agency (AA).

U požarima koji ne jenjavaju od septembra dosad je poginulo najmanje 25 osoba, uginulo više stotina miliona životinja, dok je uništeno na milione hektara površine i oko 2.000 kuća.

Kvalitet zraka u Melbournu je okarakterisan kao "veoma nezdrav", ali su organizatori turnira uključili dodatne mjere kako bi se takmičenje moglo održati na vrijeme.

- Prognoze su dobre. Ne očekujemo kašnjenja i uveli smo dodatne mjere kako bi se Australian Open mogao održati kako je predviđeno. Kao i uvijek, prioritet su zdravlje i sigurnost naših igrača, osoblja i navijača tako da smo uložili dodatna sredstva u analizu, nadzor i logistiku kako bismo to osigurali tokom turnira - izjavio je direktor turnira Craig Tiley, prenosi BBC.

Dodao je da će tokom turnira biti angažovani meteorološki i stručnjaci za kvalitet zraka koji će pravovremeno i na mjestu događaja analizirati uslove za igru.

Kvalifikacije za Australian Open počinju 14. januara, a takmičenje prvog Grand Slam turnira u godini zvanično je na programu od 20. januara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.