open-navfaktor-logo
search
Zasjedala Vlada
Nema potrebe za obustavom nastave u Kantonu Sarajevo zbog koronavirusa
Vlada Kantona Sarajevo razmatrala je na današnjoj sjednici Informaciju o aktivnostima Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom.
27.02.2020. u 16:19
get url
text

Nakon detaljne analize svih aktivnosti i stanja na terenu, kao i higijensko-epidemioloških izvještaja nadležnih službi, naglašeno je da trenutno nema potrebe za uvođenjem posebnih javno-zdravstvenih mjera u Kantonu Sarajevo, kao što su obustava nastave u školama, zabrana javnih okupljanja i slično.

- Krizni štab djeluje prema utvrđenom  Planu pripravnosti, u kome su jasno definisani koraci svih  nadležnih aktera u skladu sa epidemiološkom situacijom u Kantonu Sarajevo. Poduzimaju se sve mjere i aktivnosti preporučene od Svjetske zdravstvene organizacije i ostalih relevantnih institucija. To se odnosi na sve mjere prevencije i predostrožnosti u cilju zdravstvene zaštite stanovništva od zaraznih bolesti - naglasila je ministrica zdravstva Amela Sofić.

Vlada KS je na ovoj sjednici zadužila Krizni štab da proširi svoj sastav sa članovima iz Službe za protokol i press  KS i Direkcije za robne rezerve KS, a kako bi se pravovremeno informisala javnost i djelovalo u skladu sa porebama nadležnih ustanova uključenih u ovu problematiku.

- Za adekvatan odgovor na pojavu koronavirusa u našoj zemlji potrebna je maksimalna odgovornost, saradnja i zajedništvo kako zdravstvenih institucija i ustanova, tako i drugih javnih institucija na svim nivoima vlasti, medija, kao i svakog građanina pojedinačno - naglašeno je također.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.