open-navfaktor-logo
search
Ahatović upozorava
"Nema svrhe raditi reformu ako će policija i dalje biti finansijski ovisna i pod utjecajem politike"
Stručnjak za sigurnost i vojni analitičar Nedžad Ahatović prokomentirao je najavljenu reformu javne sigurnosti u Kantonu Sarajevu, koju su na inicijativu zastupnika SDA Aljoše Čampare jednoglasno usvojili u Skupštini Kantona Sarajevo. 
19.06.2020. u 07:47
get url
text

VEZANI TEKST- Da li Čampara želi sarajevsku policiju staviti pod svoju kontrolu, evo njegovog odgovora

- Jasno je da nezavisnost rada policije proizilazi iz finansijske nezavisnosti, odnosno utvrđivanja izvornih prihoda Upravi policije. Bez tako koncipiranog zakonskog rješenja i strateškog opredjeljenja političkih centara koji odlučuju o toj reformi, nema kvalitetnog rješenja pitanja reforme javne sigurnosti. Uprava policije mora imati sve zakonom propisane operativne nadležnosti i ingerencije, kako bi efikasno izvršavala svoju društvenu ulogu čuvara reda i zakona - kaže Ahatović. 

Naglašava da je potrebno raditi na tome da policija u svom radu nema faktor zaziranja od provođenja istraga, koje se tiču onih sfera kriminala gdje se njegovi nosioci dovode u direktnu vezu sa političkim krugovima, a koji određuju budžet i tako de facto upravljaju svim agencijama za zaštitu zakonitosti.

- Isto tako svu reformu sektora javne sigurnosti treba da prati i reforma i legislativno prilagođavanje pravosudnog aparata, a posebno u domenu rada tužilaštva koje izdaje naredbe o pokretanju takvih i drugih osjetljivih istraga koje po zakonu sprovodi policija. Ako nema efikasne sprege između djelovanja policije, ministarstva i pravosudnog aparata u svakom aspektu suzbijanja kriminaliteta, onda nema mjesta priči o kvalitetnoj prevenciji, jer izostaje faktor straha od adekvatne zakonske sankcije zbog počinjenog krivičnog djela. Svako pred zakonom mora imati isti tretman. Stoga nema svrhe raditi reformu sektora javne sigurnosti koja neće u sebi sadržati konkretne zakonom propisane, efikasne mjere za potpunu depolitizaciju policije i pravosuđa - upozorava Ahatović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.