open-navfaktor-logo
search
Rani simptomi karcinoma
Nemojte ih ignorisati, brza posjeta ljekaru može vam spasiti život
Iako se nikom ne bi bilo lako suočiti s tim, bitno je naglasiti da se mnogi oblici raka mogu liječiti, a neki i potpuno izlječiti, ako se otkriju u ranoj fazi
19.09.2018. u 20:06
get url
text
Karcinom, rano otkrivanje

Jedan je od najčešćih uzroka smrti modernog doba, a mnogi se smrznu na samu pomisao da bi mogli dobiti ovu opaku bolest. Iako se nikom ne bi bilo lako suočiti s tim, bitno je naglasiti da su mnogi oblici raka mogu liječiti, a neki i potpuno izliječiti, ako se otkriju u ranoj fazi. Zato, ako uočite neki od ovih simptoma brzo posjetite ljekara!

Neki oblici raka mogu se razviti u jako kratkom roku i bez upozorenja, a neki se mogu otkriti vrlo rano i time znatno doprinijeti mogućnosti izlječenja. Stoga ove simptome nikako ne biste smjeli ignorisati.

Specijalisti i ljekari iz Cancer Research UK, humanitarne organizacije koja se bavi istraživanjem raka i educiranjem ljudi o ovoj opakoj bolesti, izdvojili su listu simptoma koji mogu upućivati na rane oblike raka. Ako prepoznate neki od simptoma, to ne znači nužno da imate rak, već da biste se trebali što prije posavjetovati sa svojim ljekarom.

Ostajanje bez daha Svako se ponekad može zadihati, ali ako primjećujete da češće ostajete bez daha ili da vam takve epizode duže traju, posjetite ljekara.

Krvarenje između ciklusa Krvarenje između ciklusa može biti jedna od popratnih posljedica uzimanja kontracepcijskih pilula, ali može biti i signal da s vašim tijelom nešto nije u redu. Počne li vam se to događati, javite se svom ginekologu. Isto vrijedi ako vam se dogodi krvarenje nakon seksa ili dobijete menstruaciju nakon što ste već ušli u menopauzu.

Obilno znojenje noću Noćno znojenje može biti posljedica uzimanja nekih lijekova, a nerijetko se događa ženama u menopauzi. Može biti i jedan od ranih simptoma raka. Primijetite li da se budite okupani znojem, obratite se ljekaru.

Grublji glas i promuklost Ako niste prehlađeni, nagle promjene u glasu i promuklost su još jedan razlog da posjetite ljekara.

Česta žgaravica i probavni problemi Svakom se može dogoditi žgaravica ili probavne teškoće, osobito ako ste pojeli mastan i obilan obrok, ali ako vam je ovako nešto česta pojava, požurite ljekaru.

Ranice u ustima ili na jeziku koje ne zacjeljuju Ako vam se u ustima pojavi ranica ili čir, koji ne zarastaju ni nakon tri sedmice, to biste svakako trebali što prije provjeriti.

Promjene u probavi Ljudska probava je vrlo osjetljiva, pa određene vrste hrane ili viroze mogu uzrokovati smetnje poput začepljenosti, proljeva ili napuhnutosti, ali ako primijetite da vam se to učestalo događa, posavjetujte se s ljekarom. Tragovi krvi u stolici također su alarm koji ne smijete ignorisati.

Rane ili promjene na koži Ljudska koža je izložena vanjskim uvjetima, pa nerijetko dođe do neke ozljede ili ogrebotine. Budući da se koža u normalnim uvjetima brzo oporavlja, ako primijetite da vam se rana ne zatvara ni nakon sedam dana, požurite ljekaru, bez obzira boljelo vas ili ne. Isto učinite primijetite li neobične promjene na koži koje ne nestaju.

Gubitak apetita Počnete li naglo gubiti apetit i odbijati hranu, javite se ljekaru.

Promjene na grudima Kvržice nisu jedino što bi moglo ukazivati na rak dojke. Na to mogu ukazivati promjene u veličini, obliku ili osjećaju u grudima, promjene na koži grudi, crvenilo ili bol. Redovno obavljajte samopreglede, a posebnu požnju posvetite bradavicama.

Problemi pri mokrenju Iznenadna ili učestala potreba za mokrenjem, bol pri mokrenju ili teško mokrenje, mogu biti jedan od simptoma raka. Krv u mokraći također je razlog za posjetu ljekaru.

Novi madeži ili promjene na postojećima Većinu madeža imamo od rođenja i uglavnom su bezopasni, ali ako primijetite nastanak novih madeža ili promjena u obliku, boji i veličini postojećih, trebali biste ih što prije provjeriti, jer može se raditi o melanomu.

Hronični kašalj i iskašljavanje krvi Kašalj se standardni simptom prehlade, ali ako se s vremenom ne povlači ili čak pogoršava, to nikako nije dobar znak. Iskašljavanje krvi bez obzira na boju i količinu znak je za hitnu posjetu ljekaru.

Neobjašnjivi bolovi Bol je znak kojim nas naše tijelo upozorava da nešto nije u redu, a s godinama nije čudno ako nas povremeno nešto boli. Ipak, ako vam se dogodi bol koja traje duže vrijeme, a nije vam poznat uzrok, javite se ljekaru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.