open-navfaktor-logo
search
I to je moguće
Neobično iskustvo trudnice: Sina će roditi dva puta kako bi mu spasila život
Jaiden Ashlea (23), blogerica iz SAD-a koja se bavi modom, ljepotom i stilom života, u 19 sedmici trudnoće saznala je da njen nerođeni sin ima spina bifidu (defekt neuralne cijevi ili rascjep kičme).
18.05.2022. u 14:10
get url
text

Lljekari su njoj i njenom zaručniku rekli: "Nema puno nade". Nisu to mogli prihvatiti pa su potražili drugo mišljenje. Pronašli su tim ljekara u Orlandu specijaliziranih za otvorenu fetalnu hirurgiju, odnosno operisanje beba prije nego što su spremne za rođenje.

Ljekari su rezom na trbuhu (kao da rade carski rez) došli do bebe, napravili na njoj potreban hirurški zahvat i zatvorili rez kako bi se dijete nastavilo razvijati narednih 11 sedmica u stomaku majke.

Jaiden se dobro oporavlja, a zahvat je, kaže, srećom dobro prošao.

- Rodila sam svoje dijete, vratili su ga i 11 sedmica kasnije će se ponovno roditi - rekla je u videu snimljenom u bolničkom krevetu koji je objavila na TikToku i pojasnila da nije doslovno rodila dijete, već su joj ljekari razrezali stomak kako bi mogli doći do bebe.

- U osnovi su me otvorili carskim rezom, popravili defekt na bebinoj kičmi najbolje što su mogli. Potom su me zatvorili tako da sam i dalje trudna. Uobičajena je pojava kontrakcija kod takvog zahvata i šanse za prijevremeni porod su veće tako da me ljekari i dalje pomno prate - pojasnila je.

Neko ju je na TikToku pitao "kako je beba uspjela preživjeti bez amnionske tekućine", a Jaiden je objasnila kako su je liječnici na kraju zahvata napunili fiziološkom otopinom, prenosi Mirror.

 

@jaiden.ashlea Reply to @alexxhailey open fetal surgery explained ️ sorry i look so rough I’m still on the hospital! #openfetalsurgery #spinabifida #fetalsurgery #LENOVOJUSTBEYOU ♬ original sound - Jaiden Ashlea

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.