open-navfaktor-logo
search
ISIL-ovci
Neobjavljene fotografije Abdullaha Armina Čurta: Prijetio hafizu Gološu i reisu Kavazoviću
Krajem 2015. godine, Sarajlija Abdullah Armin Čurt je putem Facebooka uputio ozbiljne prijetnje smrću mostarskom hafizu Dževadu Gološu, ukoliko ne prestane govoriti protiv tzv. Islamske države
10.10.2019. u 20:45
get url
text

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić rekao je kako je za danas najavljeni povratak državljana BiH iz Sirije odgođen do daljnjeg.

-Što se tiče povratka iz Sirije državljana Bosne i Hercegovine, mogu da kažem da je za danas bila najavljena prva grupa koja je trebala da stigne u BiH, ali zbog proteklih događaja u protekla 24 sata i novih okolnosti koje su nastale na prostoru Sirije, to se odgađa do daljnjeg - istakao je Mektić.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine kazali su da će javnost biti blagovremeno informirana o aktivnostima po ovom pitanju. 

Devet bivših pripadnika tzv. Islamske države (ISIL) trebalo je biti deportovano iz Sirije u BiH. Ministar Mektić rekao je ranije da se radi o osobama za koje je BiH prethodno raspisala potjernice i već im je određen pritvor.

-Nakon što ih BiH prihvati, bit će predati Tužilaštvu i Sudu BiH. Očekuje se da će sa njima biti i trogodišnje dijete bez roditelja – rekao je Mektić.

Među onima koji će biti deportovani kada se steknu uvjeti su Senad Kasupović, Jasmin Keserović, Emir Ališić, Miralem Berbić, Hamza Labidi, Muharem Dunić, Emir Markota, Armin Dželko i Armin Čurt.

Interpol je, prema dosadašnjim informacijama, na zahtjev BiH raspisao šest crvenih potjernica za njenim državljanima zbog terorizma i ilegalnog priključivanja stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama koje su uglavnom u sastavu ISIL-a.  

Međunarodna potraga je raspisana za Ramom Grahovićem (49) i Ibrom Ćufurovićem (21) iz Velike Kladuše, Edinom Pečenkovićem (53) iz Bihaća, Jasminom Keserovićem (21) iz Zavidovića i Sulejmanom Mešanovićem (28) iz Gradačca.

Šesta potjernica se odnosi na državljanina Saudijske Arabije i BiH Ahmeda Zuhairija (50), kojeg pravosuđe BiH traži zbog izdržavanja kazne za terorizam. Pored toga plave potjernice su raspisane za 65 državljana BiH, za koje se također sumnja da su povezani sa terorizmom. Većina njih nalazi se u Siriji i pripadnici su ISIL-a.

Početkom ovog mjeseca ministar Mektić je za medije kazao da je Čurt pobjegao iz zatvorskog dijela kampa Roj na sjeveroistoku Sirije, tako da je još nejasno da li se i on nalazi u grupi koja će biti isporučena organima države Bosne i Hercegovine. Prema nekim informacijama, Čurt se nalazi navodno u kampu Crvenog križa.

Krajem 2015. godine, Sarajlija Armin Čurt je putem Facebooka uputio ozbiljne prijetnje smrću mostarskom hafizu Dževadu Gološu, ukoliko ne prestane govoriti protiv tzv. Islamske države.

Kako je Gološ naveo na Faceboooku, poruku je dobio od "bolesnika tzv. Islamske države" u kojoj Čurt navodi da će mu "glavu skinuti s vrata" ukoliko ne prestane "po lošem spominjati tzv. Islamsku državu".

Čurt je ovaj profil otvorio kada je i upućivao prijetnje, i na njemu je postavljao statuse u kojima veliča ISIL.

Hafiz Gološ sve je prijavio policiji, a Facebook profil sa kojeg je prijećeno ubrzo je izbrisan.

Nekoliko mjeseci poslije, u februaru 2016. Armin Čurt je otvorio novi profil, na kojem je objavio fotografiju, na kojoj je on sa izvjesnim Abu Halimom, čiji pravi identite policijske i obavještajne strukture BiH nisu utvrdile.

I ovaj profil nije bio dugo aktivan. Nakon toga, gubi mu se svaki trag.

Armin Čurt, kako je to i sam naveo na Facebooku, rođen je 3. januara 1997. godine. Završio je Srednju mašinsku tehničku školu i nalazi se na spisku maturanata ove sarajevske škole. Navodno je u Siriju otišao ne završivši četvrti razred.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.