open-navfaktor-logo
search
Evropska liga
Nepisano pravilo: U Partizanu vjeruju da neće igrati protiv Borca ili Želje
Za sedam dana bit će održan žrijeb prvog pretkola kvalifikacija za Evropsku ligu.
03.08.2020. u 15:36
get url
text

UEFA je odlučila skratiti kvalifikacije, a u ovom takmičenju će se umjesto dosadašnje dvije, u svakoj rundi igrati po jedan meč, a pobjednik će osigurati naredni krug.

Iz prvog pretkola Evropske lige kreću tri kluba iz Bosne i Hercegovine. Zrinjski će biti nositelj, dok Željezničar i Borac neće imati takav status pa je za očekivati i eventualno teži žrijeb, odnosno teže rivale.

Među nositeljima su primjera radi Malmo, Partizan, Steaua, Fehervvar, Lech Poznan, Olimpija Ljubljana, CSKA Sofija, Maccabi Haifa.

U beogradskom Partizau već su analizirali moguće protivnike, a na svojoj web stranici podsjetili su na nepisano pravilo UEFA-e prema kojem ne mogu igrati sa klubovima iz Bosne i Hercegovine.

- Od prije nekih 12-13 godina, otprilike neposredno nakon onih dešavanja u Mostaru na utakmici Zrinjski - Partizan (2007. godine), postalo je jedno nepisano pravilo u strukturama UEFA-e da se ovakva "ukrštanja" klubova (SRB / HR, odnosno SRB / BIH) ubuduće izbjegavaju, da se sprječava da do tih susreta uopšte može doći! Jedini izuzetak od tog nepisanog pravila čini žrijeb za play-off i to samo onaj u kvalifikacijama za Ligu prvaka - naglašavaju iz Partizana. 

Mečevi prvog pretkola Evropske lige igraju se 28. augusta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.